Сат неумитно тече. У суботу, 4. августа истиче рок, који је Европска унија дала представницима привремених институција у Приштине да изради Статут Заједнице српских општина, чије формирање је један од основних услова Београда за даљу нормализацију односа са Приштином.

Пре пет дана из ЕУ су саопштили да очекују да се „сви договори” постигнути у оквиру дијалога о нормализацији односа између Београда и Приштине „примене без одлагања”.

 

– То се посебно односи на договоре о Заједници/Асоцијацији српских општина и енергетици – изјавила је портпаролка шефице ЕУ дипломатије Маја Коцијанчич.

На питање Тањуга да ли ЕУ као посредник у разговорима Београда и Приштине има информације докле се стигло са израдом статута ЗСО, који би требало да буде завршен до 4. августа, Коцијанчић каже да је „рад у току и да захтева време”.

– ЕУ је блиском контакту са обе стране када је реч о свим потребним корацима за примену ових, али и свих других договора постигнутих у дијалогу – истакла је Коцијанчич.

Председник Србије изјавио да се по питању израде статута Заједнице српских општина не дешава ништа иако рок Брисела Приштини истиче почетком августа.

– Ништа се не дешава, рок истиче 4. августа. Сећате се шта сам рекао пре четири месеца – рекао сам да неће бити ништа. Они имају један једини циљ, а то је како да се заузме север Косова. Њих не занима ЗСО – рекао је Вучић током недавног обиласка радова на обилазници око Београда.

Вучић је казао и да ЗСО не може бити „коначно решење“, већ да је то обавеза из Бриселског споразума из априла 2013. године.

Евидентно је да Приштина жели да „тргује“ са ЗСО у фази када се очекује постизање неког коначног решења за Косово и Метохију, каже за Телеграф.рс, Милован Дрецун, председник ресорног скупштинског Одбора.

– Она би да то употреби кано нешто би дала Србији, да би заузврат добила признање. Из Београда су стигле јасне поруке да је то смешна и неприхватљива политичка игра – напоменуо је Дрецун.

Према његовим речима, такво понашање Приштине је уверљив доказ да они не желе да се формира ЗСО и да ће то избегавати по сваку цену.

– Рачунају да ће пажња бити сконцетрисана на постизање коначног договора између Београда и Приштине о нормализацији односа. Зато нећемо имати 4. августа никакав помак, сем ако се не деси неки заокрет због снажног притиска од стране Брисела и Вашингтона. Али од тога неће бити ништа, тако да се цела прича пролонгира – закључио је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

ИЗВОР