Радови на реконструкцији Топличиног венца почеће 15. септембра, одлучено је на координационом састанку свих градских предузећа, установа и служби које учествују у реализацији тог посла, а којим је председавао заменик градоначелника Горан Весић, саопштено је данас из Градске управе.

Весић је истакао да ће у другој половини септембра уследити нови радови на уређењу централне зоне града, па ће потпуно бити реконструисана и поплочана улица Вука Караџића, од Царице Милице до Чубрине, као и Топличин Венац од Чубрине до Поп Лукине, која ће постати пешачка зона и главна веза Кнез Михаилове са Косанчићевим венцем и приобаљем.

– Потпуно ће бити реконструисана Улица царице Милице, од Топличиног Венца до Вука Караџића, као и Улица Топличин венац од Царице Милице до Чубрине, које ће добити коцку на коловозу и остаће колске саобраћајнице – рекао је Весић.

Према његовим речима, паралелно са уређењем улица, за пролеће наредне године припрема се и уређење парка, за који је идејно решење урадио познати архитекта Борис Подрека, и у којем ће се наћи пет скулптура наше савремене скулпторке Олге Јеврић. Парк ће, додаје, добити и ново дечје игралиште, чесму, клупе и зеленило.

– Камена клупа, која ће пратити улицу Вука Караџића имаће, према Улици царице Милице постављену скулптуру, а према Топличином венцу чесму, док ће на одређеним деловима бити у камену исписани стихови које ћемо одабрати заједно са грађанима. Пешачке стазе биће урађене по узору на паркове у Бечу и Паризу, од ситног дробљеног камена, “терра баттута“ – појаснио је Весић.

Фото: Beograd.rs
Фото: Beograd.rs

Како је рекао, уређењем парка и околних улица, пешачка зона ће добити део „слагалице“, који је недостајао да се споје Кнез Михаилова и Косанчићев венац са приобаљем.

– То ће, практично, бити срце пешачке оазе, са умереним саобраћајем у Улицама Царице Милице, Грачаничкој, Иван Беговој, односно Чубриној, и Топличином венцу испод парка – истакао је заменик градоначелника.

Он је напоменуо да ће радови обухватити и замену дотрајалих инсталација водоводне и канализационе мреже, телекома и топлана, нову расвету, као и додатно озелењавање.

– Биће уређен читав хектар, односно 10.000 квадратних метара јавних површина у центру града. Ново камено поплочање добиће 6.000 квадрата улица, док је парк површине 4.000 квадратних метара – закључио је Весић.

Извор: informer.rs / Танјуг

Оставите Коментар