Инвазија на Венецуелу коштала би САД много више од ратова које су до сада водиле, изазвала би огромне људске жртве, рачунајући и америчке војнике, те додатно нарушила ионако слаб имиџ Вашингтона у Јужној Америци, процењују геополитички аналитичари.

Часопис „Спољна политика“ објаснио је све катастрофалне могућности такве интервенције.

САД могу да употребе жестоке ваздушне ударе, што редовно и чине када нападну неку земљу, али, пошто су мале шансе да то донесе повољан резултат – смену венецуеланског председника Николаса Мадура, преостаје инвазија, односно улазак бар 150.000 америчких војника у ту земљу.

Венецуела има 33 милиона становника, два пута већу територију од Ирака и 160.000 војника под оружјем, као и разне левичарске војне организације које би стале на страну Владе у Каракасу. Таква америчка операција трајала би годинама, однела огроман новац и сасвим нарушила амерички спољнополитички кредибилитет.

Инвазионе снаге морале би да се концентришу и на нафтна поља, аеродроме, комуникациону инфраструктуру, те објекте Владе.

Инвазије на Авганистан и Ирак задржале су америчке војнике скоро две деценије на тим просторима, а готово два милиона Американаца било је директно укључено у њих.

Током те две операције погинуло је, према неким изворима, 7.000 припадника америчке војске, а енормни трошкови и даље се фактуришу.

Инвазија на Венецуелу би се одражила и на унутрашњу ситуацију у САД и велико је питање како би америчка јавност гледала на још један велики рат у другим земљама.

Оставите Коментар