Запад се нашао у тешкој позицији, пошто је од Русије добио предлог о гаранцијама међусобне безбедности и неширења Северноатлантске алијансе на исток.

До овог закључка је дошао политиколог, колумниста РИА Новости Петар Акопов, анализирајући ситуацију у међународној арени.

У интервјуу за информативни портал Украина.ру, Акопов је детаљно говорио о лукавој стратегији Москве, а такође је објаснио како је Русија матирала Запад предлажући НАТО уговор.

Петар Акопов је пре свега скренуо пажњу на то да је руски председник Владимир Путин, тражећи гаранције да Kијев неће ући у НАТО, довео Запад у тешку позицију.

Тако ће САД и друге земље Северноатлантске алијансе бити принуђене да направе тежак избор везан за даљу судбину Украјине.

Према мишљењу политиколога, Русија је предлогом НАТО-а сатерала Запад у ћошак, пошто ће САД бити принуђене да прихвате услове Москве.

Ако Вашингтон ипак одбије такве мере које предлаже руско руководство, он ће заправо својом руком донети разочаравајућу пресуду за Украјину.

„Ово је веома тежак тренутак за Запад. Он не жели да да такво обећање, али не може ни да одбије, јер је питање постављено отворено. Запад ће полазити од тога да ако не да такво обећање, онда ће тиме дати Русији „зелено светло“ за било какву војну акцију ради заштите своје безбедности. Према томе, Запад има врло једноставан избор, у који је сам себе утерао“, објаснио је политиколог.

Акопов је подсетио да ако Запад одбије да закључи било какве споразуме који одговарају Москви, онда ће Русија бити принуђена да примени сопствену безбедносну стратегију засновану на спречавању уласка Северноатлантске алијансе у Украјину што ће укључивати војне и насилне методе.

Оставите Коментар