Њих је због ратнохушкачке политике тадашње државне Телевизије Београд 9. марта 1991. организовао Српски покрет обнове (СПО).

Током демонстрација на којима је учествовало на десетине хиљада грађана, погинули су ученик Бранивој Милиновић и полицајац Недељко Kосовић, а више стотина грађана је повређено.

Демонстрације су накратко уздрмале власт тадашњег председника Србије и лидера Социјалистичке партије Србије (СПС) Слободана Милошевића.

Протест је предводио председник СПО-а Вук Драшковић, са захтевом да тадашњи директор државне телевизије Душан Митевић и уредници Славко Будихна, Предраг Витас, Иван Kривец и Сергеј Шестаков поднесу оставке.

Непосредан повод за протест био је коментар на ТВ Београд у којем је Славко Будихна оптужио СПО да је продужена рука „усташког“ хрватског режима.

Након сукоба у центру Београда, Председништво СФРЈ одлучило је да пошаље тенкове на београдске улице.

Драшковић и тадашњи потпредседник СПО-а Јован Марјановић су ухапшени.

Наредног дана увече на Теразијском платоу, у центру Београда, окупило се хиљаде студената који су поред оставки челника ТВ Београд, тражили и оставку министра полиције Радмила Богдановића и ослобађање ухапшених опозиционих лидера, међу којима је био и Драшковић.

Скупштина Србије је убрзо после демонстрација усвојила оставке челника ТВ Београд, као и оставку Радмила Богдановића.

СПО је данас у коалицији са Српском напредном странком коју предводи Александар Вучић и заједно са СПС-ом и другим коалиционим партнерима подржава кандидатуру Вучића за председника Србије.