Литургија која је одржана након пуне 23 године у Приштини, у храму Христа спаса и порука које је послао том приликом владика Теодосије да је суживот могућ, били су повод да се поново нападне српска, православна имовина и пробуди страх међу Србима на Косову и Метохији.

Након што су на храму осванули графити пуни мржње и претњи, огласила се Епархија рашко-призренска која упозорава јавност, али и надлежне међународне институције задужене за безбедност у јужној српској покрајини да “Албански националисти на Косову поново показују лице, као и у погрому 2004.”

Епархија рашко-призренска оценила је да су графити исписани на цркви Христа Спаса у Приштини и транспаренти које су на храм излепили студенти Универзитета “Хасан Приштина”, слика косовске “демократије” и односа према хришћанским верским објектима српског народа.

Епархија упозорава да се наставља кампања мржње косовских албанских институција против СПЦ на Косову и Метохији, те да су медији преплављени изразима мржње против СПЦ, али и отворених претњи које нескривено подстичу етничку и верску нетрпељивост.

Црква је саграђена на земљишту Српске православне цркве, али приштинске власти покушавају већ годинама да оспоре легалност овог објекта.

У саопштењу се подсећа, да иако је у току судски процес у коме Универзитет без иједног доказа покушава да натера Цркву да сруши сопствени храм, то не значи да Црква, као власник који је уписан у катастру нема права да користи свој легално саграђени верски објекат.

Са друге стране, власти у Приштини већ пет година не спроводе судску пресуду поводом манастира Високи Дечани, и стога јавна позивања на судске поступке који су у току и немају никакво дејство на власништво Цркве могу само да поруче да је на Косову примена правде селективна када је у питању Српска православна црква, наводи се у саопштењу Епархије.

Додају да од полиције очекују да починиоце отворене претње пронађу и предају тужилаштву.

Иначе, десетак чланова и присталица Социјалдемократске партије Косова исписивали су увредљиве поруке на зидинама и вратима храма Христа Спаса у Приштини, а све у присуству припадника косовске полиције. На улазним вратима цркве остављене су фотографије и поруке у којим се, између осталог, наводи да је “грађевина греха”, “објекат који су сазидали криминалци” и да је симбол починалаца геноцида”.

Претходно су на цркви осванули и увредљиви графити “Христос мрзи Србе“, које су исписали непознати починиоци и поред тога што је од јуче око цркве појачано присуство Косовске полиције.

Канцеларија ЕУ на Косову поручује да од власти очекује одржавање реда и мира.

Амбасадор Србије у Вашингтону Марко Ђурић осудио је на Твитеру потез албанских екстремиста који су на храму Христа Спаса у Приштини написали “Исус мрзи Србе”.

“Приштина је ‘престоница’ Косова, где је остало само око 90 старијих Срба од предратне популације од преко 45.000. Следећег дана косовска полиција је беспослено седела, косовска влада одобрила”, написао је на Твитеру и додао: “Само ове године забележено је чак 40 напада на хришц́анске храмове на Косову и Метохији. Ово мора престати сада. Не може бити оправдања.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковћ изјавио је да су сви званичници у Бриселу, као и Мирослав Лајчак, обавештени о најновијим инцидентима који, како каже, јасно показују да је реч о намери Приштине да уруши дијалог, који треба да буде настављен у уторак.

У прилог подизања тензија говори и чињеница да министарки рада Србије др Дарији Кисић-Тепавчевић јуче није дозвољен улазак на Косово. Др Кисић-Тепавчевић је планирала да одржи испит студентима треће године на Одељењу за епидемиологију Факултета Северне Митровице и за улазак на Косово је поднела захтев као професорка, а не министарка.

Улазак на Косово није дозвољен ни члановима хуманитарне организације “Стуб Краља Стефана” из Новог Сада. Како наводе, нису добили никакво образложење, а на Косово је требало да иде 39 путника како би уручили хуманитарну помоћ и обишли светиње. Чланови те организације на сваких месец и по дана одлазе на Косово и односе хуманитарну помоћ.

И. Крањчевић

Оставите Коментар