Информације да руског блогера Алексеја Наваљног финансирају стране амбасаде у Русији потврђене су, а највише донација је ишло преко дипломатских представништава САД и Немачке, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на Телеграму.

„Прочитала сам информације о томе да је међу онима који су спонзорисали пројекте Наваљног на десетине службеника страних амбасада у Русији. Одлучила сам да разјасним да ли су то лажне вести. Испоставило се да нису. Све је потврђено. Шема је следећа: стране амбасаде у Русији запошљавале су руске држављане, исплаћивале им новац, а они су затим пребацивали та средства одговарајућим структурама. Погађајте преко чијих амбасада је ишла већина тих донација? Тачно, преко дипломатских мисија САД и Немачке“, написала је Захарова.

Истовремено је прецизирала да су у томе учествовали и службеници амбасада Канаде, Француске, Шпаније и других земаља НАТО-а.

„Мене, искрено, занима нешто друго. Замислите каква би хистерија обузела западни информативни мејнстрим ако би службеници руских дипломатских мисија у иностранству пребацивали новац, рецимо, републиканцима у САД или Kаталонцима у Шпанији? Кукњаву би чула цела планета“, констатовала је портпаролка.

Такође је подсетила да је на десетине руских дипломата протерано из САД након председничких избора у тој земљи 2016. године због недоказаних оптужби за мешање у изборни процес.

„Страшно је и замислити шта би се догодило да су пронашли бар један долар у корист једне од политичких странки од, на пример, аташеа за културу, представника ‘Россотрудничества’ или дописника руског медија у САД“, закључила је она.

Портал „Одбор за заштиту националних интереса“ објавио је на свом сајту истрагу у којој се наводи да пројекти Наваљног добијају финансијску подршку од службеника амбасада страних држава.

Оставите Коментар