Ризик од могућег оружаног сукоба Русије и НАТО расте јер Алијанса пумпа Украјину оружјем, изводи војне вежбе на границама руске државе и увлачи неутралне земље у своју организацију. Поред тога, напетост је велика и због пркосног понашања балтичких земаља и активног наоружавања Пољске.

Руски експерти ипак верују да до оружаног сукоба између Русије и НАТО неће доћи, јер је Алијанса свесна да је Русија нуклеарна сила и да овај сукоб може довести до нуклеарног рата у ком од Европе, како кажу, не би остало ништа.

Како је изјавио заменик руског министра спољних послова Александар Грушко, расте ризик од оружаног сукоба између Русије и земаља-чланица НАТО. Према његовим речима, развој безбедносне ситуације у балтичком региону последњих година добар је пример како је најмирнији војни и политички регион заједничким напорима Северноатланске алијансе претворен у „зону војног ривалства“.

Увлачење Шведске и Финске у НАТО, наоружавање Пољске…

Руски војни експерт Виктор Литовкин каже за Спутњик да постоји много чињеница које доказују да је заменик руског министра спољних послова Александар Грушко апсолутно у праву.

„Прва чињеница је – увлачење у НАТО до тада неутралних држава – Финске и Шведске. Због Хелсинкија, граница између Русије и Алијансе се скоро удвостручила. Наша граница са овом земљом износи 1340 километара. И нико не гарантује да се америчке базе и трупе неће појавити на територији ове земље. Због ове ситуације, Русија мора да повећа своје присуство на Карелијској превлаци. Не искључује се могућност да тамо нећемо повећати присуство наших трупа које ћемо опремити модерном опремом. Није искључено ни да наша држава тамо неће распоредити оперативно-тактичке ракетне системе Искандер“, објашњава саговорник Спутњика.

Међутим, према мишљењу Литовкина, ризик од оружаног сукоба између Русије и земаља-чланица НАТО расте и због активног наоружавања Пољске.

„На граници са Белорусијом налазе се три пољске дивизије. А на територији Пољске, концентрисана је америчка дивизија. Поред тога, у овој држави размештени су и лансирни контејнери у које се може ставити не само оружје које је развијено против непријатељских ракета, већ и крстареће ракете дугог домета „томахавк“ које могу да носе нуклеарне бојеве главе“, прецизира наш саговорник.

Пумпање Украјине оружјем, пркосно понашање балтичких земаља…

Литовкин сматра да велику тензију праве и НАТО вежбе на границама Русије, пумпање Украјине оружјем, као и пркосно понашање балтичких земаља – Естоније, Летоније и Литваније.

„Што се тиче НАТО вежби, овде се ради о летелицама које покушавају да се приближе нашим ваздушним границама код Калињинградске области, изнад Балтика. А кад је реч о понашању Естоније, ова земља је изјавила да није искључено да ће за руску државу затворити Фински залив…Међутим, не треба заборавити ни подршку коју НАТО пружа Украјини. Алијанса овој земљи испоручује оружје, војну опрему, шаље инструкторе, специјалисте и стране плаћенике. Све је ово доказ да се НАТО понаша провокативно и да, такорећи, иде по ивици ножа“, констатује саговорник Спутњика.

Међутим, Иља Крамник, научник сарадник на Институту за светску економију и међународне односе на Руској академији наука, сматра да земље-чланице НАТО увлаче у сукоб пре свега велике количине оружја које испоручују Украјини.

„Алијанса испоручује Украјину оружје и пружа најразноврсију помоћ, укључујући и обавештајну. Није тајна да НАТО извиђачки авиони и дронови лете у близини граница Украјине и Русије. Није тајна ни да многе комерцијалне организације земаља-чланица НАТО раде за украјинску државу. Све ово увлачи Алијансу у сукоб. И што је ова помоћ обимнија и разноврснија, то је, наравно, већи ризик од хипотетичког директног сукоба“, упозорава саговорник Спутњика.

Алијанса неће успети у борби против Русије

Међутим, према мишљењу Виктора Литовкина, НАТО је само оруђе које Сједињене Америчке Државе користе против Русије.

„Задатак Алијансе је да врши притисак на Русију и спречи њен успешан развој. НАТО и Европска унија су, по мени, једна те иста организација. Ове две организације испуњавају жеље Вашингтона и покушавају да униште нашу земљу“, објашњава саговорник Спутњика.

На питање колика је вероватноћа да ће доћи до могућег оружаног сукоба између Русије и земаља-чланица НАТО, стручњак каже да је ова могућност прилично велика. Међутим, према његовим речима, Алијанса је свесна да неће успети у борби против руске државе.

„Русија је нуклеарна држава. И оружани сукоб између Алијансе и Русије може довести до нуклеарног рата. А ако до њега дође, онда од Европе неће остати ништа. И они то веома добро знају“, истиче саговорник.

Подсетимо, раније је бивши саветник за безбедност америчког лидера Џон Болтон изјавио да би НАТО у своје редове требао да позове Аустралију, Израел, Јапан и друге државе које могу да дају значајан допринос буџету ове организације.

(Спутњик)

Оставите Коментар