Деоница аутопута Милош Велики од Обреновца до Љига синоћ је званично пуштена за саобраћај након чега је више од 4.000 возила прошло том новом деоницом, а путовање до Прељине (укупно 103 километара од Обреновца), последњег одредишта овог аутопута сада је краће за сат времена него раније.

  • Аутопутем Милош Велики, на траси Обреновац-Љиг, од свечаног отварања до јутрос прошло је око 4.200 возила – рекао је в. д. директора Путева Србије Зоран Дробњак.

У периоду од око 21 сат, када је аутопут отворен, до девет сати ујутру, у правцу Чачак-Београд прошло је око 2.600 возила, а у правцу Београд-Чачак око 1.600 возила, рекао је Дробњак Тањугу.

Новинари који су јуче пратили церемонију свечаног отварања и провозали се новом деоницом Коридора 11 уверили су се у квалитет новог аутопута. Постављена је вертикална и хоризонтална сигнализација, као и електронски портали изнад пута, све је прописно обележено, али има још неких важних ствари које морате да знате ако намеравате да се провозате новом деоницом.

Где су могуће гужве

На путу Београд-Обреновац, односно Обреновачком путу, од јутрос су се створиле гужве. Наиме, сви они који из Београда хоће да се укључе на нови аутупут из правца Београда иил долазе из супротног правца морају да возе Обреновачким путем, па се стварају чепови, посебно око Умке.

Ово се и очекивало, јер како је раније објаснио Небојша Павловић, саветник министарке Зоране Михајловић, гужви ће бити док се не изгради деоница Сурчин-Обреновац која ће бити завршена до краја године, односно деоница Нови Београд-Сурчин чија би изградња требало да почне следеће године.

Због приласка новом аутопуту и насељена места од Чукаричке падине до Барича биће значајно оптерећенија, а како надлежни наводе, и опетрећеност овог дела престонице трајаће све до децембра када би требала да буде отворена деоница аутопута од Сурчина до Обреновца.

Путарина бесплатна до септембра

Како је председник Србије Александар Вучић синоћ на отварању најавио, сви путници који до почетка септембра буду користили аутопут Милош Велики моћи ће то да учине потпуно бесплатно, будући да ће наплата путарине отпочети тек 1. септембра, када ће возачи аутомобила плаћати путарину у износу до 420 динара.

Без навигације

Како је Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја рекао за РТС, аутопут Милош Велики још није доступан на апликацијама за навигацију. Апликације које путници обично користе за орјенатацију на путевима још нису ажуриране те путници морају пратити саобраћајну сигнализацију.

Пумпе тек догодине

Возачи који планирају да путују аутопутем Милош Велики требало би да напуне резервоаре, с обзрим на то да је у питању нов аутопут, да бензинске станице и други пратећи садржаји још нису изграђени.

Према најавама надлежних, све то ћа на новој деници бити изгађено следеће године.Потенцијална места за пумпе су уцртана у просторним плановима на почетку изградње ових траса, али надлежни кажу да су прописи такви да се прво мора отворити саобраћајница да би се тражиле дозволе за пратеће објекте. На потезу од Обреновца до Чачка, просторним планом подручја посебне намене инфраструктурног коридора Београд-Јужни Јадран, деоница Београд-Пожега, предвиђено је по пет одморишта у оба смера кретања, у оквиру којих би се градиле бензинске пумпе.

Максималана брзина 130км/ч

Ограничење брзине на већем делу аутопута је до 130 километара на сат, тако да се нова ових спојених 103 километара пута прелази за 45 до 50 минута.

Ипак, путници неће бити у прилици да целим путем возе овом брзином, већ ће кроз насељена места која морају да прођу до уласка на аутопута морати да возе 50 километара на сат.

Шест наплатних рампи
Чеона наплатна станица Обреновац
Бочна наплатна станица Уб
Бочна наплатна станица Лајковац
Бочна наплатна станица Љиг
Бочна наплатна станица Таково
Чеона наплатна станица Прељина

Оставите Коментар