Изградња прве стамбене зграде у „Београду на води“ је завршена и она је данас свечано отворена, након чега ће почети усељавање првих станара.

Фото: Танјуг/Dimitrije Goll

Врпцу су, у присуству председника Србије Александра Вучића, пресекли премијерка Ана Брнабић, министар у влади Синиша Мали, градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник компанија Игл хилс (Eagle Hills) Мухамед Алабар, директор компаније Београд на води, Никола Недељковић.

Тржни центар, зграде, кула

У оквиру пројекта, гради се и „BW Galerija“, највећи тржни центар у региону, који се ће на 300.000 квадрата, а планирани завршетак радова је 2020. године. Такође, у изградњи су и стамбене зграде „BW Vista“ и „BW Parkview“ – Vista је „стигла“ до 20. спрата, а Parkview до 17. спрата, а завршено је постављање шипова за Кулу Београд, највишу зграду у региону и ускоро би требало да почну главни радови.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су рад и одлучност били пресудна ствар да се уради оно што је обећано и од прљавштине и ругла створен је најмодернији и најлепши део града, а Београд је сишао на своје реке.

Извор: Танјуг/Dimitrije Goll

Рад и одлучност свих људи био је пресудна ствар, посвећеност, преданост, љубав према пројекту и Србији, рекао је Вучић на отварању прве стамбене зграде у Београду на води.

„Добродошли у остварењење једног од наших снова, добродошли у остварење једног од наших безбројних и великих снова које су многи осуђивали и мало ко је веровао, снова које остварујемо упркос отпору оних који би желели да се ништа не промени“, рекао је Вучић.

Свечаном отварању стамбене зграде присуствују и министри у влади Небојша Стефановић, Зорана Михајловић, Расим Љајић, Нела Кубуровић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Скупштине Београда Никола Никодијевић.

Извор: Танјуг/Dimitrije Goll

Изградњом BW Residences завршена је прва фаза пројекта, „кула“ је висока 20 спратова и има 296 станова, који су по структури од двособних до петособних.

У згради се, од пратећих садржаја, налазе базен за децу и одрасле, теретана са најсавременијом опремом, играоница за децу, рецепција.

Ту су и два подијума за станаре – на другом и четвртом нивоу, са зеленим површинама и дечијим игралиштем, као и подземна гаража, и локали, кафићи и ресторани у приземљу.

Пројекат „Београд на води“, реализује се на укупно милион квадрата, са 6.000 станова, у којима ће живети 14.000 људи, док ће 12.000 људи радити у том делу града.

Извор: Танјуг/Dimitrije Goll

У септембру 2015. године, тада премијер Србије Александар Вучић и представник Игл хилса Мухамед Алабар поставили су камен темељац за две стамбене куле, чиме је званично почела изградња пројекта „Београд на води“, вредног 3,5 милијарди евра.

На извођењу радова су ангажоване домаће компаније и то Миленијум тимом (Millenium Team) i „Novkol“, које су радиле ископ и постављање шипове, док је главни извођач Енергопројект.

Извор: Танјуг/Dimitrije Goll

Инфраструктура се ради паралелно са зградама, па се заједно са првом зградом отвара и прва улица у оквиру пројекта. Завршен је и први део будућег булевара.

Извор: Танјуг / mondo.rs