Сваког 5. новембра, дана у ком се обележава Празник општине Земун, када је славна српска војска пре 103 године ослободила Земун и припојила га матици Србији, полажу се венци на Спомен-костурницу палим борцима Првог светског рата код Харишеве капеле на Земунском гробљу. Ове године су венац положили и поклонили се сенима славних предака председник ГО Земун Гаврило Ковачевић и председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић.
Свечаност обележавања Празника општине Земун у великој сали у Косовској 9 отворила је а капела извођењем химне Републике Србије Јана Шантрић ученица Земунске музичке школе ”Коста Манојловић”.
После одавања минута ћутања свим погинулим за ослобођење Србије и Земуна, свечану седницу којој су осим одборника присуствовали угледни гости из политичког и привредног живота, отворио је председник Скупштине ГО Земун Мирослав Гајић, који је поздравио госте.
”После више од једног века наша је морална обавеза да славимо овај дан и да одамо почаст тадашњим јунацима, али и свим оним грађанима Земуна који су радили и градили Земун какав данас имамо и оставили нам дивно наслеђе различитих народа и вера”, рекао је Гајић.
У говору којим се присутнима обратио први човек Земуна, Гаврило Ковачевић, посебно је  истакао бројне пројекте који се реализују и припремају како би се побољшали услови живота свих грађана Земуна.
”На територији Земуна у току је реализација великог броја пројеката који су важни за регион и Србију, попут изградње саобраћајних коридора, железничке инфраструктуре, индустријске зоне и не мање важни они локални”.
У наставку свечаности председник Градске општине Земун је уручио Повеље за грађанске заслуге са медаљом – Заслужни грађанин Земуна  Миловану Здравковићу, доктору драмских уметности за допринос у области културе, доц. др Ратку Томашевићу, управнику Клинике за интерну медицину КБЦ ”Земун” у области здравства,  Милошу Бјелановићу, директору Земунске гимназије у области просвете и Повељу о пријатељству са кључем Земуна поводом стогодишњице високог полицијског образовања у Србији ректору Криминалистичко-полицијског универзитета, проф. др Зорану Ђурђевићу.

Оставите Коментар