Млада Швеђанка доживела је још тежи облик дискриминације, када јој је возач аутобуса забранио да се вози јер је непристојно обучена. Проблем је био у томе што није имала хиџаб на глави.

Аманда стара 19 година, ушла је у градски аутобус у месту Скане, када је хтела да откуца своју карту, шофер је позвао назад рекавши да жели да поразговара са њом. „Не можеш тако обучена да улазиш у наше аутобусе. То је политика наше заједнице, види ти се превише коже“ рекао је шофер.

Аманда је поделила своју причу на Фејсбуку.

„Нисам провокативно обучена, напољу је 27 степени“ написала је Швеђанка и поставила слику шта је носила тог дана.

„Почиње да ми прича о њиховим политикама које ни не постоје, питала сам га да ми одговори који су то прописи, а он је понављао да морам да одем осим ако се не обучем. Бесна сам. Изашла сам из аутобуса иако сам хтела да останем из протеста. Толико сам бесна да желим да плачем и да вриштим у исто време. Питам се какав је то сексиста“ пише жртва дискриминације, додајући да се осећала понижено.

Аманда се обратила аутобуској компанији која се бави услугама градског превоза, али је фирма пориче да имају било какве прописе о ношењу одеће, па се по свему судећи ради о дискриминацији.

1 KОМЕНТАР

  1. Знам да не треба да се радујем туђој несрећи али прво што ми је пало на памет је: Тако вам и треба (Швеђани). Мора да сам Србин ?

Оставите Коментар