Демократски фронт затрашио је на данашњој ванредној прес конференцији, да судија Вишег суда, Сузана Мугоша, објави писмо које јој је послао Саша Синђелић, из затвора у Хрватској. Такође, они су затражили да се Сузана Мугоша и Борис Савић, предсједник Вишег суда, изјасне по ком основу је Саша Синђелић, свједок сарадник и правоснажно пресуђени убица на 21 годину затвора, тражио од судије Мугоше 35,5 хиљада евра зато што је свједочио у поступку познатом као „Државни удар“, против Андрије Мандића, Михаила Чађеновића, Милана Кнежевића и осталих оптужених.

„Чланом 128 Законика о кривичном поступку, јасно је предвиђено, како се добија статус свједока сарадника. Међутим, јавности је познато да је статус свједока сарадника Саша Синђелић добио на начин што му је Миливоје Катнић промијенио идентитет и он је умјесто Саше, постао Александар, прихватио споразум о кривици, коју му је касније, у јулу мјесецу, 2018. немушто потврдила судија Сузана Мугоша, а за то је добила запослење свог сина у Министарство унутрашњих послова, мимо конкурса, за кога је касније утврђено да је неспособан за службу“, казао је Кнежевић.

Такође, ДФ очекује одговор на питање које су тo личне везе између Сузане Мугоше, Саше Синђелића, Бориса Савића и Миливоја Катнића.

Они су подсјетили да је по ЗКП-у јасно прецизирано, да ако свједок сарадник саопшти само једну неистину из свог живота, а не везано само за оно због чега свједочи, аутоматски му се одузима статус.

„Саши Синђелићу не само да није одузет статус, него је радио на потомству, а сада од судије Мугоше писмом тражи да му се обезбиједи 35, 5 хиљада евра, које треба да будду депоноване на рачун његове адвокатице Наде Митровић Ракић, из Смедерева“, казао је Кнежевић.

Такође, Дф је затражио да се изјасни и Апелациони суд.

„Ово писмо да се уврсти у списак предмета као очигледан доказ о саизвршилаштву и саучесништву судија Вишег суда које су додијелиле статус свједока Саши Синђелићу, потврдили му оптужницу и на крају му током главном претреса поново додијелиле статус свједока“, казао је Кнежевић.

Како је саопштио Кнежевић, да Црна Гора има, као што нема, врховног државног тужиоца и специјалног државног тужиоца – они би одмах процесуирали Сузану  Мугошу, и испитали по ком основу Синђелић може да јој шаље писма и тражи новац, као и по оком основу и како је Синђелић боравио у Црној Гори, у програму заштите свједока сарадника, и колико је то коштало државу Црну Гору.

Оставите Коментар