Руси су подигла у ваздух изнад Балтичког мора борбени авион Су-27 због шведског војног авиона који се приближио руским границама, саопштило је Министарство одбране Русије.

Министарство је навело да се Су-27 приближио шведском авиону на безбедном растојању како би идентификовао летелицу. Руски ловац вратио се на аеродром након што се шведски авион удаљио од руске државне границе.

Раније је о приближавању руског авиона шведском говорио министар одбране Шведске Петер Хултквист, назвавши дејства руске посаде „неприхватљивим и изван нормативних оквира“.

Према његовим речима, у тренутку инцидента шведски авион се налазио у међународном ваздушном простору.

Шведска војска је у саопштила да је 22. фебруара руски СУ-27 прошао на мање од 20 метара од шведског извиђачког авиона који се налазио у међународном ваздушном простору изнад Балтичког мора.

Руски амбасадор Виктор Татаринцев састао се тим поводом са командантом одељења за европску берзбедност шведског министарства спољњих послова Јулиусом Лиљестромом.

Лиљестром је пренео став Шведске која тврди да су се „руски пилоти понели безобзирно и непрофесионално чиме су угрозили безбедност лета и у најгорем случају, могли да изазову озбиљну несрећу“, рекао је портпарол министарства.

Руски војни ресор међутим истиче да руски војни авиони лете у строгом складу с међународним правилима коришц́ења ваздушног простора изнад неутралних вода, не нарушавајуц́и границе других држава.

Русија наглашава да ни за кога не представља опасност, али да нец́е игнорисати дејства која су потенцијално опасна по њене интересе.