Косово је од уласка Кфора, а нарочито од одлуке Албанаца из Приштине да прогласе независност постало идеално подручје за шверц дроге, дувана, али посебно и оружја.

Директор Међународне јединице за координирање спровођења закона (ILECU) Бесника Салаху указао је да на територији КиМ постоји око 260.000 комада нелегалног оружја, пренела је приштинска РТК.

Тим речима још једном је потврдио да шверц оружја цвета на Косову.

Према његовим речима Косово представља транзитну зону за оружје, констатовано је у Приштини на округлом столу о контроли малог и лаког наоружања.

Као изговор за такву ситуацију, наведено је то што Приштина није чланица Интерпола.

Директор Одсека за јавну безбедност Газменд Хоџа тврди да је за Приштину изазов у борби против трговине оружјем то што није чланица светских организација за безбедност, као што је Интерпол.

Стална представница Развојног програма УН на КиМ Алесандра Рокасалво указала је на то да је мало оружје изазов с којим се Приштина већ годинама суочава и додала да приштински МУП има улогу да информише људе о безбедносној ситуацији.

Указано је и на то да се одрживи развој не може постићи без мира и безбедности, као и да је проток нелегалног оружја међу факторима који представљају узрок насиља и несигурности на КиМ.

Путања овога почиње из Сарајева, затим иде преко Бара кроз Косово до луке Драч у Албанији одакле део оружја иде и за наоружање албанских екстремиста, па и тзв Војске Косова.

Оружје за Албанце на Косову купује се новцем од шверца дувана који иде преко Србије, а којим на Балкану руководи Даути Куртаљи звани Алија, Албанац пореклом из Македоније, који је главни дистрибутер цигарета на Балкану. Он поред македонског поседује и држављанство Хрватске са пребивалиштем у Загребу.

Према подацима страних обавештајних служби, Алија је блиско повезан са косовским бизнисменом и финансијером ОВК Екремом Луком, али и са Рамушем Харадинајем, чију странку чак и финансира.

Алија је, како се наводи, такође близак пријатељ Насера Кељмендија, вође једне од најјачих албанских породица на Балкану, а који је познат по трговини кокаином и хероином.

Према подацима из служби безбедности, Куртаљи, звани Алија, осмислио је читав план како да новцем зарађеним од шверца дувана купи оружје и наоружа Албанце на Косову.

Даути Куртаљи звани Алија познат је као веома опрезан човек, који не користи мобилни телефон, а на састанке увек долази другим аутомобилом и другом маршутом, са тројицом телохранитеља. У жижу јавности доспео је пре 10 година када му је на паркингу једног тржног центра у Сплиту из џепа испало 68.000 евра?!

Оставите Коментар