Непуна два месеца је прошло од почетка војне операције ослобођења Мосула, а сада је донета одлука да се она обустави. Разлог за то је драстичан пораст броја цивилних жртава, али и велики број избеглица који су кренули да напуштају тај други по величини ирачки град, који је у руке терориста ДАЕШ-а пао још 2014. године.

© Фото: Matt Morgan

Највише цивила је, према информацијама са лица места, погинуло након бомбардовања које спроводи међународна коалиција за борбу против тероризма предвођена САД. Званичници Ирака не могу да потврде тачан број погинулих, иако тврде да је само у последњим нападима коалиције на четврт Ел Џадида погинуло између десетине и стотине грађана.

С тим у вези се огласио шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је рекао да је Москва затражила специјални брифинг у Савету безбедности УН. Према његовим речима, иако је Русија заинтересована да Мосул буде ослобођен, то не треба чинити по цену живота цивила.

„Када је трајала операција ослобађања сиријског Алепа, Русија је предузимала иницијативе која је спасла многобројне животе. Оспособљени су коридори којима су људи напуштали град, чак су и многи терористи том приликом спустили своје оружје и предали се. Главни циљ је био да се спасу животи цивила. Надамо се да ће такав приступ имати и коалиција када је реч о борби за Мосул. Русија ће свакако у Савету безбедности настојати да ситуацију у Мосулу држи под контролом“, навео је Лавров.

Индикативно је, међутим, да је реакција међународне заједнице, кад је реч о нападу Американаца на цивиле, веома слаба, што није био случај приликом руске операције ослобађања сиријског Алепа. Према речима Слободана Јанковића са Института за међународну политику и привреду, политика двоструких аршина је одувек постојала, било да је у питању политички или војни сукоб.

„Раније су Американци критиковали Русе, а сада им се догађа то исто, међутим, ми не можемо да знамо зашто је дошло до погибије цивила. Да ли је у питању грешка или је то учињено намерно? Свима је познато да постоје случајеви када се намерно гађају цивили, као што је то био случај за време НАТО агресије на СР Југославију када су гађане колоне Албанаца“, подсетио је он.

Говорећи о политици двоструких аршина, Јанковић сматра да је она почела још за време претходног америчког председника Барака Обаме чија је администрација сарађивала са терористима ДАЕШ-а, иако је формалан став био да се против њих води организована борба. Сада се, додаје он, ситуација ипак преокренула и америчка војска добила је сигнал да заиста и мора да се бори против ДАЕШ-а.

Упитан шта ће бити са свим тим терористима након што операција ослобађања Мосула буде завршена, Јанковић за Спутњик каже да ће један део свакако погинути, други ће бити заробљен, али оно што се увек дешава у ратовима јесте да ће преостали покушати да се заједно са цивилима евакуишу и на неки начин домогну територија које и даље држе терористи.

„Било како било, ове године предстоји крах ДАЕШ-а, а они који преживе ће и даље покушавати да се баве неком врстом тероризма, иако то неће бити могуће у оквиру те терористичке организације. Многи ће то радити из ЕУ или Африке, па чак и Азије, у зависности од тога одакле су, јер многи и нису са територије Сирије и Ирака. Штавише, многи Ирачани остаће разочарани, јер су се они заправо прикључили ДАЕШ-у како би се супротставили шиитима. То је и допринело рапидном ширењу ДАЕШ-а, јер су многи желели да се ослободе шиитске тираније“, закључује он.

Сличног става је и политиколог и стручњак за оријенталистику Карине Геворгјан. Она у изјави за Спутњик тврди да ће се терористи приликом одласка из Мосула разделити и кренути у више различитих градова и тамо стварати јединице „спавача“, које ће по потреби извршавати терористичке нападе и доводити становништво у стање панике и ужаса.

Према њеним речима, биће их немогуће пронаћи, неће бити једноставно издвојити људе који су носиоци идеја, са једне стране, и наредбодавце, са друге стране, јер ће радити умрежено.

„Сматрам да су милитанти готово сигурно имали и план ’Б‘. Могуће је чак и да је изјава лидера ДАЕШ-а Ел Багдадија да се они сада наводно повлаче у планине била лажна. Не сме се заборавити да је Европа препуна терориста спавача који само чекају знак“, додаје Геворгјанова.

Подсетимо, више од 200.000 људи напустило је своје куће у Мосулу због борбених дејстава које се одвијају у том граду, док су Уједињене нације изразиле дубоку забринутост због извештаја који су показали да је битка за Мосул довела до огромног броја цивилних жртава.

Извор: sputniknews.com