Председник САД Доналд Трамп одобрио је напад на Иран због обарања америчког дрона, али је после неколико часова одустао и повукао наређење, јавља „Њујорк тајмс“.

Трамп је, како наводи неименовани званичник упознат са ситуацијом, првобитно одобрио неколико ваздушних напада на радаре и ракетне системе.

Планирано је да се ваздушни напади спроведу у зору, како би ризик по становништво био најнижи, преноси Ројтерс.

Званичник је за „Њујорк тајмс“ изјавио да су авиони били у ваздуху, а бродови на позицијама, када је дошло наређење да се одустане од напада.

Kако се наводи, напад САД би био одговор на обарање осматрачког дрона вредног 130 милиона долара.

Након дугих расправа у Белој кући између председникових високих званичника за националну безбедност и челника Kонгреса, како је навело неколико високих административних званичника који су о томе обавештени, очекивао се напад. Операција је већ била спремна за почетак, али онда је отказана.

 

Нагли преокрет зауставио је оно што би била председникова трећа војна акција против циљева на Блиском истоку. Не зна се да ли се Трамп једноставно предомислио о нападима или је до одлагања дошло због логистике или стратегије.

Јуче је Трамп најавио амерички одговор када је осудио обарање беспилотне летелице у подручју за који Вашингтон тврди да је међународни ваздушни простор.

„Иран је направио веома велику грешку!„, написао је Трамп.

Међутим, након тога, он је рекао да верује да рушење дрона можда није било намерно.

Оставите Коментар