Када студентски дани остану иза нас и када коначно уђемо у „свет одраслих“, тек онда схватамо шта смо имали и неповратно изгубили.

За већину људи који су студирали сећање на студентске дане буди прегршт лепих успомена,  али уједно и сете на безбрижне дане који се никада неће вратити и када је наша једина обавеза била „учење, учење и само учење“. Студентски дани нажалост крато трају а то најбоље знају свршени студенти и они који су некада давно студирали али их је живот изненадио и бацио на неки други колосек. Срећници који данас студирају нису свесни да тренутно живе један од најбезбрижнијих периода, ако се тај период још увек може тако назвати, а у односу на оно што их касније чека када се запосле и постану „своји људи“.

Тим поводом, а у знак сећања на студентске дане, у наставку навешћемо неколико ствари које смо имали као студенти, а које смо проналаском посла и уласком у свет одраслих, моментално изгубили. Кренимо редом:

Слободно време 

За све који мисле да ће када се запосле имати онолико слободног времена колико су имали када су студирали, опасно су се преварили, и на толику количину слободног времена могу да забораве! Осмочасовно радно време и рад по сменама  неће вам дозволити дружење са пријатељима кад год пожелите; преподневни одлазак на базен или Аду усред радне недеље, купање, вожњу бицикла у пре подневне сате; останак код куће јер сте устали на леву ногу па предавањена факсу може и да се прескочи. Дакле, на све те лепоте и чињеницу да сте господар свога времена можете да заборавите. Након напорног дана једва ћете чекати да стигнете кући да будете сами у миру, а ако будете имали снаге можда свратите до теретане на сат времена, али ће вас и сама помисао да поново треба да кренете из куће ужасно мрзети.

Заборавите на журке до зоре

Да ће вам се број излазака са друштвом и „лумповање“ до зоре, осетно смањити, бићете свесни када се запослите. Овај „сценарио“ моћи ћете да упражњавате само петком и суботом увече, али под условом да не радите за викенд.

Џепарац

Када се запослите и кренете да „зарађујете“ улоге се мењају, сада ћете ви финансијски помагати млађем брату или сестри студенту, а ту ће бити и родитељи који ће највероватније тражити коју пару за струју или да мало припомогнете кућни буџет. Углавном, џепарац који су вам родитељи давали док сте били студент сада је део прошлости и то колико ћете новца имати зависи највећим делом од вас.

Спавање 

На одлазак у кревет у касне сате можете да заборавите јер када кренете да радите одлазићете на спавање много раније! Нема више гледања филомова до 3 ујутру и излазака са друштвом до касно у ноћ. Морате бити одморни за нови радни дан!

Нове „колеге“

На факултету, за разлику од основне и средње школе, бирате друштво, ви одлучујете са киме ћете проводити време, одлазити на предавања и јутарњу кафу. Када кренете да радите ново „друштво“ на послу нећете моћи да бирате, морате бити баш велики срећник да вам се ново окружење допадне из „првог“ и да пожелите са истим тим људима да пијете кафу и ван посла. Шансе за ово су мале, али никада се не зна…

Увек сте на „испиту“

Свако ко је студирао зна какав је осећај среће када положите испит. Након напорних дана учења и непроспаваних ноћи за књигом, сазанање да сте завршили са испитом и да сте ту обавезу „скинули са врата“, је непроцењиво. Међутим, на послу ћете увек имати осећај да сте усред испитног рока, напетости и стресу нема краја, а још теже бива сазнање да крајњег „испита“ на послу запарво нема и да „ рок“ на послу траје у недоглед. Константно ћете морати да се доказујете, учите, вредно радите, па све док вам не пукне филм и одлучите да промените радно место. Па тако све поново.

Зато уживајте у својим студентским данима и својој јединој обавези – учењу! И немојте се обесхрабрити, сваки посао има своје добре и мање добре стране и искључиво од нас зависи како ћемо се у свему снаћи. Зато будите вредни, радни, одговорни и резултати и уживање у плодовима рада неће изостати, како на факултету, тако и на послу.

Оставите Коментар