У манастиру Високи Дечани, светом литургијом свечано је прослављена ктиторска слава Светог великомученика краља Стефана Дечанског.

„Сваки дечански камен говори о српској историји, о ктитору Стефану Дечанском, чије се мошти налазе у централном делу цркве. На зидовима Дечана налазе се фреске Немањића, чувени Немањићки виноград – Дечанска.
Литургију су служили Архиепископ михаловско-кошички Георгије из Словачке, Епископ новобрдски Иларион и Епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства, монаштва и богослова из Призрена.
„Сама чињеница да је манастир Високи Дечани више пута нападан и да се од 2006. године налази на листи угрожене светске културне баштине Унеска, а од прошле године и на листи најугроженијих објеката по оцени уваженог не. -владина организација Европа ностра, не само због тих насртаја већ и због непоштовања закона, али и угрожавања основних права и слобода, манастир је једно од најугроженијих места на Косову и Метохији и то је разлог зашто су снаге КФОР-а присутне овде да заштите манастир од евентуалних инцидената и даљих провокација од стране, пре свега локалних косовских власти, а порука је епископа Теодосија и архиепископа михајловачко-кошичког Горгија из Словачке Јариона пред око 600 окупљених верника из свих Српске земље, читај:
„Данас се клањам пред свима вама, пред вашом вером и љубављу да живите на земљи која је ваша, која је дар од Господа. Христос који је био распет и васкрсао ће и вас васкрснути. Имате јаку цркву, имате јако монаштво, имате богословије који имају бистре очи. Кад те погледам и кад погледам твоје лице, видим Васкрслог Христа. За мене је велики благослов да вас доживљавам као заједницу цркве која се моли Господу“, рекао је Архиепископ Георгије.
За мене, као верника и прогоњеног човека са Косова и Меохије, у нашем времену неизвесности, по свему судбоносном времену за наше светиње и наш народ на овој светој земљи, осећања су ми помешана али донекле мирна, свети краљу поручује да не бринемо превише шта ће бити са нама, шта ће бити са светом српском земљом, шта ће бити са нашим светињама, нека чува и чува нас и нашу свету земљу.

Александра Марковић
дипломирани правник

Оставите Коментар