Бивши председник државне заједнице Србија и Црна Гора Светозар Маровић, за којим је расписана потерница, изјавио је вечерас да председнику Црне Горе Милу ђукановићу није било место на протесту на Цетињу против устоличења митрополита Јоаникија, заложио се за обнављање капеле на Ловћену, казао да у сентенци „српски свет“ не види ништа спорно и да му много недостаје покојњи митрополит Амфилохије.Он је у интервју за ТВ Адрија (бивша А1 ТВ,) казао да се залаже за обнову Његошеве капеле на Ловћену, али и да није за рушење маузолеја.

„Залажем се да се врати Његошева капела на Ловћену. Ако неком смета Александрова капела зашто му смета Његошева коју је подигао стрицу“, казао је Маровић.

Он је додао да није за рушење Маузолеја, али и да је према записима и сведочењима Његош заклео своје најближе да испуне ту његову жељу.

Он је рекао да му је покојни митрополит Амфилохије био посебно драг, да је имао је велику улогу у његовој породици.

„Много ми недостаје, а митрополит Јоаникије је његов ђак и добар избор. Драго ми је што је ту“, рекао је Маровић.

Говорећи о литијама које је организовала Српска православна црква, он је рекао да су биле испровоциране незадовољством народа.

„То је било незаборавно историјско ходочашће и историјски тренутак. Литије су отвориле очи бројним људима и дале историјски одговор на многа питања у Црној Гори“, рекао је.

Маровић је оценио да Ђукановићу није било место на Цетињу током протеста који су организовани због устоличења митрополита Јоаникија.

„Председник треба да мири, да буде председник свих грађана, а не да буде на таквим догађајима“, казао је Маровић.

Он је казао да у сентенци српски свет не види ништа проблематично, нити лоше.

„Идеја српског света није никакав акциони план освајања, него одбрамбена политика. Српски народ је био подложан страдању и патњи, има свој језик и културу“, додао је он.

Говорећи о попису становништва у Црној Гори, Маровић каже да нико не треба да се боји права на слободно изјашњавање било којег грађанина.

Одговарајући на питање новинара да ли је Ђукановић у последњих пет година, од када је током притвора признао да је на челу организоване криминалне групе и потписао Споразум о признању кривице, покушавао да ступи у контакт са њим, Маровић је одговорио потврдно.

„Нећу прецизирати колико пута, али покушавао је“, казао је он. ; Навео је да му у Црној Гори недостају „гробови“ ; испред Цркве Светог Стефана и ;пријатељи.

Светозар Маровић је 2017. године са Специјалним тужилаштвом потписао два споразума о признању кривице за организовање криминалне групе, који га је обавезивао на казну затвора од 50 месеци, да држави плати одштету од 1,1 милион евра и да да 100.000 евра у хуманитарне сврхе.

Након што је побегао у Србију, Светозар Маровић се ;први пут појавио у јавности уочи парламентарних избора 24. августа 2020. године, у разговору на Инстаграму са одбеглим бизнисменом Душком Kнежевићем.

Оставите Коментар