Суд у Турској ће у петак највероватније прогласити незаконитом одлуку усвојену 1934. године, којом је Аја Софија добила статус музеја, саопштила су два турска званичника. На тај начин ће бити отворен пут ка претварању чувене грађевине у џамију, упркос забринутости лидера неких држава и православног свештенства.

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган предложио је да чувеној грађевини под заштитом Унеска из шестог века буде враћен статус џамије. Овај потез је изазвао забринутост међу званичницима Сједињених Држава, Русије и Грчке, као и међу православним свештенством, док се чека на одлуку Врховног суда Турске.

Овај је суд прошлог четвртка одржао саслушање како би утврдио законитост одредбе донете 1934. године од стране тадашњег председника Турске, Мустафе Kемала Ататурка, којом је Аја Софија добила статус музеја.

Виши турски званичник је изјавио да очекује да ће суд у петак донети одлуку о поништењу Ататуркове одредбе. Исто мишљење заступа и званичник из владајуће Странке правде и развоја.

Удружење које је поднело захтев за преиспитање Ататуркове одлуке тврди да је Аја Софија власништво отоманског султана Мехмеда ИИ Освајача, који је 1453. године освојио град, тада познат као Kонстантинопољ, а византијску цркву, у то време стару 900 година, претворио у џамију.

Упркос томе што се неки страни званичници и православни свештеници томе противе, групе у Турској се дуго времена залажу за претварање Аја Софије у џамију, наводећи да би такав статус ове чувене грађевине боље рефлектовао чињеницу да у овој земљи живи претежно муслиманско становништво.

Оставите Коментар