На друштвеним мрежама се повела полемика у вези са интервјуом бившег министра Драгана Веселинова, у којем је изјавио да „Свети Сава није био Србин“.

  • Свети Сава није био Србин, нити је био великосрбин, нити је икад рекао за себе да је патријарх или надбискуп, архиепископ свих српских земаља, никада није рекао да је православац… – изјавио је Веселинов.

Такође, он је додао да Свети Сава „није оно што се учи у школама“.

  • Свети Сава није створио просвету, није изградио ни једну школу, он није створио икакав школски систем. Он није описмењавао народ, није ни свог оца Стефана Немању описменио. Он није књижевник, није теолог, он је био хришћански националиста. Он је том народу у Европи припадао – изјавио је бивши министар.

Међутим, верски аналитичар Жељко Ињац насмејао се на ове тврдње и за 24седам објаснио због чега нису тачне.

  • Појам национализма настао је током француске револуције, а у средњем веку није постојао националлизам. Што се тиче тога да Свети Сава није био Србин и православан то је будалаштина! Јер да није био православан не би га цариградски патријарх поставио за архиепископа – каже Ињац.

Ињац је упитао што би неко морао да каже да је православац, да би то би био.

  • Ако неко нико никада није рекао да је Србин, јел значи да онда то није? Па то је будалаштина. У то време се није користио тај термин православац већ хришћанин, а у том моменту на овим просторима то је значило православац. А колико је остало писаних докумената где је Свети Сава нешто изјавио? Имамо врло мало тих докумената. Дакле, где је он имао прилику да то каже или напише? То је такво једно непознавање историјских докумената! То је ниво забавишта – критичан је Ињац.

На констатацију Веселинова да Свети Сава није саградио ни једну школу и да није описмењавао народ, Ињац каже да је то „глупост“.

  • Он је радио мисију цркве, а то је било да се подижу манастири. А ту су настајала трговишта, од њих тргови а касније градови. Свети Сава је урбанизовао Србију јер да није подизао те манастире не би било, болница ни школа нити градова… У средњем веку све је рађено кроз веру и то у целом свету, а не само у Србији. То би данас било чудно, али у средњем веку је то било нормално. На крају крајева су и велики научници изашли из цркве, а универзитети у западној Европи су настајали при црквама и манастирима – каже Ињац.

Он додаје да смо 50 година, током комунизма, имали сакаћење историје а да се и мишљење бившег министра заснива на том наслеђу.

  • То није ни комунистичко, већ титоистичко наслеђе – закључио је Ињац.

Оставите Коментар