МАНАСТИР Прохор Пчињски подигнут је у 11. веку на обронцима планине Козјак уз обалу реке Пчиње, и сматра се да је један од најстаријих манастира у склопу Српске православне цркве који је проглашен спомеником велике културне вредности и под заштитом је Републике Србије.

Овај манастир је у страшном пожару за који се сумња да је подметнут доживео велика оштећења где је изгорела комплетна кровна конструкција “Краљевог конака”, а велика штета је начињена и на нижим спратовима.

На иницијативу председника Републике Србије Александра Вучића који је био и председник одбора за обнову овај манастир је потпуно обновљен и данас је један од најсјајнијих културних бисера у склопу Српске православне цркве.

Залагањем председника Вучића манастирски конаци су у потпуности обновљени по најсавременијим стандардима и ту се сада окупљају млади са југа Србије, млади из дијаспоре. Организују се монашки и црквени сабории и саборовања српског народа са простора југа Србије.

За велике заслуге Александар Вучић је од Епархије врањске добио орден “Преподобни Прохор Пчињски” и он је једини председник државе који је носилац овог великог црквеног одликовања. Орден му је на свечаности поводом обележавања 950 година манастира Светог Прохора Пчињског уручио епископ Пахомије.

  • Велика ми је част и хвала вам на овом ордену. Нисам неко ко иначе жуди за наградама, али много значи овај орден. Чини ми се да када заједно расту српска држава и српска црква да је тада и најбоље нашим грађанима – рекао је том приликом председник Вучић.

Да подсетимо да је председник Александар Вучић одликован и Орденом Светог Саве првог реда, који му је уручио патријарх Иринеј.

Орден му је тада додељен на предлог патријарха за “делатну љубав према Цркви и неуморну борбу за целовитост Србије, а посебно за очување Косова и Метохије у њеном саставу”. Вучићу је патријарх орден уручио речима да се моли да и убудуће чини оно што и данас чини за свој народ.

По мишљењу многих који су добро упознати са дешавањима у Српској православној цркви, у временима када Србију води Александар Вучић, изграђено је и обновљено највише српских светиња још од времена краља Милутина.

Оставите Коментар