У Свечаној сали Старог двора представљен је изглед четири потенцијална вагона за београдски метро под називом „Светлост, снага, слобода и сигурност“.

Од вечерас па наредна два месеца, до 15. септембра, Београђанке и Београђани имаће прилику да гласају за дизајн београдскског метроа, најавио је заменик градоначелника Горан Весић.

„Пред вама се налазе четири предлога дизајна симболично названа Светлост, Снага, Слобода и Сигурност. За два месеца знаћемо шта су наше грађанке и грађани изабрали“, поручио је он.

Ове године Београд ће, додаје, остварити сан који траје 50 година.

„Беград ће добити метро. Скоро да није било градоначелника у ових педесет година који није обећавао метро. Било је времена када је Београд имао пара да гради метро, а било је и оних тешких времена. Али очигледно није било ни политичке воље, а ни знања да се гради метро. Зато ће ова, 2021. година, остати забележена у историји Београда јер ове године почињемо да градимо метро. За нас, Београђанке и Београђане метро је најважнији пројекат у земљи“, поручује заменик градоначелника.

Зато данас, истиче он, када смо пред почетком изградње метроа Београд дугује посебну захвалност председнику Александру Вучићу који је обезбедио 4.6 милијарди евра колико коштају прве две линије а које се плаћају из буџета Републике. Буџет Београда је 1.219.000.0000 евра и највећи је у историји, али Београд сам никада не би могао да финсира изградњу метроа, оценио је Весић.

„Радови на изградњи метроа почињу у новембру ове године. Од данас ће грађани бити укључени активно у овај процес тако што ће гласати за један од четири предлога дизајна вагона. Метро припада свим Београђанкама и Београђанима и зато треба да будемо укључени сви у процес његове настанка. Јер метро се данас гради данас за наредне векове“, додаје.

Како наводи, Београд, Београђанке и Београђани заслужују метро, заслужују да живе боље и заслужују да имају стандард грађана Париза или Лондона.

„Метро је велики корак у том правцу али не само он. Свака нова фасада, свака нова уређена улица, свака нова зграда, сваки нови трг или аутобус, нова канализација или водовод приближавају нас модерном и европском Београду. Београд то заслужује. Зато данас Београд побеђује!“, закључује Весић.

Гласање је, према Весићевим речима, могуће на званичном сајту Града Београда.

Оставите Коментар