Српски телеграф ексклузивно објављује прве фотографије Радована Караџића у време док је био у бекству и представљао се као доктор Драган Дабић. Слике нам је доставио припадник једне стране обавештајне службе, а снимила их је ЦИА 26. новембра 2007. године на Новом Београду, што се види и из пратећих описа на њима.

Овако је Радован Караџић био маскиран, Фото: Српски телеграф/Ђ.Којадиновић
Овако је Радован Караџић био маскиран, Фото: Српски телеграф/Ђ.Којадиновић

У то време, Хашки трибунал је интензивно трагао за некадашњим председником и ратним командантом Републике Српске, док су власти у Београду тврдиле да ништа не знају о томе где се Караџић налази.

ТОП-ОПЕРАТИВЦИ

ЦИА је у Србију послала неке од најискуснијих оперативаца, са најсавременијом опремом за праћење и снимање, открива ексклузивно за наш лист овај страни обавештајац, који је у то време био високопозициониран на Балкану.

– Дошло је неколико тимова ЦИА. Они су се недељама припремали за специјалну мисију која је на крају и уродила плодом, јер је Караџић лоциран на Новом Београду. Дошли су са софистицираном опремом, најновије генерације у то време, којом су буквално могли да сниме сваки детаљ са велике удаљености, а да не постоје ни минималне шансе да буду примећени. Били су подељени по екипама, које су радиле на смену, и маскирани до непрепознавања. То је буквално била показна шпијунска вежба – објашњава наш саговорник.

На фотографијама се јасно види да Караџић није ни на тренутак посумњао да га прате јер се понашао потпуно лежерно. Четири слике које објављујемо настале су у преподневним сатима, док је напуштао зграду у Јурија Гагарина 267, и касније на аутобуској станици.

Према речима извора нашег листа, српске власти биле су шокиране када су им предочене слике.

– На једном од иначе честих састанака Американаца са тадашњим тужиоцем за ратне злочине Владимиром Вукчевићем (јуче нам рекао да нема времена за изјаве, не саслушавши о чему се ради), један од америчких представника донео је фасциклу из које је помпезно извадио фотографије и буквално их треснуо о сто српској делегацији. Мало је рећи да су били шокирани – описује наш саговорник.

(ИН)ДИРЕКТНА ПОРУКА

Овај тренутак био је пресудан да и српске службе уђу у акцију, чији је епилог било Караџићево хапшење у јулу следеће године.

Непуних месец дана након настанка ових фотографија, главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте је на опроштајној конференцији за новинаре у Хагу рекла да жали што ни Караџић ни Ратко Младић нису ухапшени. На директно питање да ли има неку фотографију њих двојице, Дел Понтеова је изјавила да има само слику Младића са свадбе у једном београдском ресторану из 2002. године.

– Не знам да ли западне обавештајне службе имају новије фотографије, вероватно немају, јер верујем да би ми већ доставиле да их имају – навела је тужитељка.

Међутим, да је она и тада имала увид у нове фотографије Караџића, а да само није желела да га неком несмотреном изјавом упозори, па да он постане опрезнији, показује то што је на крају конференције поручила да је сигурна да ће Караџић завршити у Хагу чим пре, што се убрзо и обистинило.

РЕАКЦИЈЕ БИВШИХ ОБАВЕШТАЈАЦА И ПОЛИЦАЈАЦА

Каран: Не чуди што је ЦИА то успела

Потпуковник КОС у пензији Љубан Каран каже за Српски телеграф да је технички одлично опремљена ЦИА практично урадила немогуће, јер је детектовала идентитет одлично маскиране особе:

– ЦИА као шпијунска сила апсолутно је могла у то време да отпрати корак било кога ко јој је био обавештајно интересантан, па у том смислу не чуди што је прва дошла до сазнања где се скривао Караџић. Мада она има изразито спремне агенте, многе ствари не би могла да постигне без ангажовања помоћи на терену, што сматрам да је у овом случају било и пресудно.

Ницовић: А ко је узео 5 милиона долара?

Некадашњи шеф београдске полиције Марко Ницовић тврди да је тадашња српска власт тек по достављању оваквих докумената почела да верује да је Караџић заиста у нашој земљи:

– Остало је и даље у ваздуху питање ко је узео пет милиона долара обећаних за било какву информацију о њему која би довела до хапшења. Очигледно је пресудан био моменат од настанка ових фотографија до самог чина хапшења, када је тадашњим властима предочена црно на бело информација о његовом кретању. Међутим, власти су се плашиле реакције народа, па је зато тек координиран рад наших и страних служби довео до његовог експресног хватања.

КАКО СЕ КРИО РАДОВАН
 • успешно се скривао од 1996. до 2008.
 • прве године живео на подручју Фоче, а једно време у војној бази у Хан Пијеску
 • САД 2001. расписују награду од пет милиона долара за информацију која би довела до његовог хапшења
 • спекулисало се да се крије по православним манастирима, у Острогу или на Светој гори
 • нагађало се да борави на Тари, у Црној Гори, Русији, Белорусији, Чешкој и Грчкој
 • одлучио се за Србију јер је сматрао да ће га ту најтеже лоцирати
 • прве две године наводно је живео у Новом Саду, да би се у Београд преселио 2003, када је пустио косу и браду, ставио наочаре и постао др Драган Давид Дабић, стручњак за алтернативну медицину
 • под лажним именом нудио лекарску помоћ за депресију, астму, дијабетес, епилепсију и сексуалне сметње
 • држао предавања широм Србије, писао за часопис Здрав живот, његови наступи су се јавно рекламирали, није се крио од камера
 • имао је свој сајт, јавно делио свој број телефона и мејл адресу
 • са личним документима које је поседовао путовао и ван Србије
 • ухапшен 21. јула 2008.
 • тврдио касније да је ухапшен три дана раније, 18. јула, око 22.30, и да су га три дана непознати људи држали затвореног
 • испоручен Хашком трибуналу 30. јула у раним јутарњим сатима

Горан Митровић