Председник Русије Владимир Путин изјавио је данас, на церемонији отварања Форума “Појас и пут” у Пекингу, да је идеја председника Kине Сија Ђинпинга за повезивање ове иницијативе с другим међународним интерграцијама у потпуности у складу са плановима Евроазијске економске уније (ЕАЕУ), преноси ТАС С.

Наводи се да је Путин поручио да ова унија, у којој су Русији партнери Јерменија, Белорусија, Kазахстан и Kиргистан, тежи широј сарадњи са свим заинтересованим земљама и иницијативама за удруживање, пре свега с Kином, и подсетио да ће уговор ЕАЕУ о трговинско-економској сарадњи с том државом ступити на снагу наредних месеци.

Руски председник је казао да ЕАЕУ планира да либерализује економске везе и с другим партнерима.

– Већ смо потписали споразуме о слободној трговини с Вијетнамом, као и привремени споразум с Ираном који води успостављању слободне трговинске зоне. Слични документи са Сингапуром и Србијом у завршној су фази израде – рекао је Путин.

Председник Србије Александар Вучић присуствовао је јутос у Пекингу отварању Другог форума “Појас и пут”, на који га је позвао председник Kине Си Ðинпинг.

На отварању овог значајног скупа, који је окупио највиших представника из око 40 земаља говорили су поред домаћина председника Сија и Путина и први председник Kазахстана Нурсултан Назарбајев, председник Индонезије Џоко Видодо и генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Поред учешћа на овом међунаодном скупу, на који је други пут заредом позван, председник Србије данас ће имати и важне билатералне разговоре, пре свега с председником Русије Путином.

Оставите Коментар