Вакцина против вируса корона још није направљена, а већ је посвађала светске силе и направила прави светски рат за вакцину. Једна од компанија која ради на развоју вакцине, француски фармацеутски гигант „Санофи“, објавио је да ће првенство куповине првих доза имати Американци, што је разбеснело француску јавност, али и председника Емануела Макрона.

„САД су ризиковале финансирајући развој наше вакцине, а када то неко учини, онда очекује да добије прве дозе“, изјавио је извршни директор „Санофија“ Пол Хадсон у разговору за Блумберг, преноси Јутарњи лист.

Његова изјава наводно је разбеснела француског председника Емануела Макрона.

„Вакцина против ковида-19 мора бити заједничко добро и не сме зависити од тржишних закона“, изјавио је неименовани извор из Јелисејске палате, потврђујући да је француски председник затражио разговор с управом „Санофија“.

Француски премијер Едуард Филип на Твитеру је написао да „неједнак приступ вакцини није опција“.

Оливје Фор, шеф француске Социјалистичке странке, рекао је да „Санофи“ ризикује да буде национализован.

Због салве оштрих критика, „Санофи“ је деломично демантовао вест да прве дозе намерава да прода Американцима. Како је саопштено из те фармацеутске компаније, америчком тржишту биће намењене дозе које се производе у „Санофијевим“ погонима у САД, а остало ће добити Европа и остатак света.

Трка која се иза кулиса води за вакцину подстакла је 140 светских шефова држава и стручњака да у отвореном писму изнесу захтев за „народном вакцином“ која би била доступна и бесплатна за све.

„Нико не би смео бити гурнут на крај реда за вакцину на основу сиромаштва или земље у којој живи“, рекао је јужноафрички председник Сирил Рамафоса.

Док стотине лабораторија широм света ужурбано ради на развоју вакцине, све је више оваквих упозорења, будући да ово није прва најава да ће грађани одређених земаља имати предност. Британска компанија „Астра Сенека“ објавила је да ће Британци имати приоритет када је реч о њиховим залихама.

Страх да би неко могао да искористи ситуацију за непоштену предност, натерао је челнике Светске здравствене организације да објаве како „вакцине припадају целом свету“.

За примање првих произведених доза приоритет би требало да буду рањиве групе и медицинско особље, а не поједине нације.

Америка је недавно најавила да ће на вакцини радити сама. Било каква сарадња са страним лабораторијама је одбачена, поготово са онима у Кини. Нова вакцина добијена на тај начин у првом реду ће бити доступна Американцима. Брзина добијања вакцине притом ће бити најважнија. Амерички председник Доналд Трамп тврди да ће 300 милиона доза за све америчке грађане бити доступне у јануару 2021. године.

Са друге стране, лабораторије широм света најављују да би вакцина могла да буде спремна за употребу за 12 до 18 месеци.

Оставите Коментар