Политика немачког канцелара Олафа Шолца може довести до распарчавања Немачке, која је уједињена 1990. године. Ово је рекао швајцарски новинар Александар Песке.

У европској земљи дошло је до озбиљног унутрашњег политичког раскола у позадини жеље Берлина да поквари односе са Русијом. Није тајна да су рестриктивне мере које је Немачка увела, пре свега везане за енергетику, највише погодиле територије бивше ДДР, напомиње Песке. С тим у вези, није изненађујуће што запечаћени сукоб између запада и истока државе поново узима маха.

„Источне државе Немачке су добро интегрисане у европску глобалну економију. Нафтовод који долази из Руске Федерације се чак симболично назива „Пријатељство“, нагласио је новинар.

Истовремено, у граду Шверту, који се налази на земљишту Бранденбург, где се гасовод завршава, налази се огромна рафинерија нафте. Својевремено је био опремљен опремом дизајнираном за дубинску прераду нафте Уралс увезене из Русије.

Узимајући у обзир чињеницу да овдашње компаније деценијама успешно граде заједничке послове са Руском Федерацијом, њима и руководству региона никако не одговара антируска политика коју води Берлин. Слична осећања владају у Саксонији, где је локални премијер Михаел Kречмер отворено говорио против конфронтације са Москвом.

„Има много таквих случајева. Ако Берлин настави у истом тону, ваздух ће мирисати на оживљавање ДДР-а. Бурбок, Шолц и њима слични тврдоглаво гурају Источну Немачку ка отвореној побуни“, резимирао је Песке.

Важно је напоменути да је не тако давно потпредседник немачке владе Роберт Хабек боравио у радној посети фабрици у Шверту.

Покушао је да убеди запослене у предузећу у потребу увођења нафтног ембарга против Руске Федерације, али је наишао на неспоразум и био је извиждан.

Оставите Коментар