Шведска активисткиња за климу Грета Тунберг позвала је Американце да гласају за кандидата Демократске странке Џозефа Бајдена на председничким изборима 3. новембра.

„Никада се нисам ангажовала у заузимању неке стране у политици. Међутим, наредни амерички избори су изнад тог питања“, навела је Грета Тунберг (17) на Твитеру.

„У контексту ставова о клими, то је далеко од довољног, а многи од вас наравно бране и друге кандидате. Али на крају, знате већ… Само се организујте и урадите да сви гласају за Бајдена“, написала је млада Швеђанка.

Амерички председник, републиканац Доналд Трамп, редовно износи скептичне ставове о клими, а половином септембра у јеку шумских пожара у Калифорнији рекао је да ће се клима „на крају охладити“ сама од себе, те га је Бајден назвао „пироманом“.

Трамп се често ругао Грети Тунберг, за коју је децембра 2019, када је проглашена за „личност године“ часописа „Тајм“, написао да треба да „заузда свој бес“, да се „опусти“ и да би јој било боље да с неким пријатељем оде у биоскоп и „гледа неки добар стари филм“.

Бајден је с друге стране хвалио младу Швеђанку, рекавши у априлу да треба чути тежње младих у области климе.

Први пут за скоро два века свог постојања, научни часопис Сциентифиц Америцан је заузео политички став и, критикујући Трампа због одбацивања науке и његовог „порицања“ климатских промена, такође позвао Американце да гласају за Бајдена.

1 KОМЕНТАР

  1. „“Шведска активисткиња за климу Грета Тунберг „““
    Greta je produkt bolesno ambiciozne majke koja je posto poto gurnula uz svoje kontakte da promovise ovo deriste.Ona je aktiviskinja kao sto sam ja Kinez….
    Svedska je gura po svaku cenu samo da bi promovisala Svedsku a svi oni koji zive u Svedskoj znaju kakvu laznu i podmuklu politiku ima Svedska koja je u vrhu zemalja sa struktruriranoj diskriminaciji od najviseg do najnizeg nivoa drustva Svedske.

Leave a Reply