Након одлуке приштинских власти да буквално отму Рударско-металуршки комбинат “Трепча” Срби са Косова неће седети скрштених руку, већ ће масовно изаћи испред “Трепче” и својим телима спречити да у њу уђу самопрозвани нови власници!

Ненасилни отпор, попут барикада које су пре неколико година биле на прелазу Јариње и Брњак, уз дипломатску борбу у Уједињеним нацијама и Бриселу, међу Србима на Косову и Метохији оцењени су као засад најбоље оружје против узурпатора.

Како сами кажу, чекајући заседање хитне седнице Савета безбедности УН, уколико до њега дође, Срби ће се самоорганизовати, јер “Трепча” је од кључне важности за опстанак Срба на КиМ. Осим тога рудници „Црнац“ и „Бело брдо“ добрим делом улазе и на територију централне Србије што још више заошттрава овај проблем.

– Уколико би нам и “Трепчу” узели, отерали би и ово мало Срба што је остало овде. Зато ћемо изађи испред Комбината и голоруки послати поруку да се ње нећемо одрећи, да нам је не могу узети. Стајаћемо ту колико год буде потребно, али нећемо дозволити да нам је отму. Север Косова је ионако одсечен, једино га та “Трепча” држи у животу, ту је запослена већина људи и егзистенција 3.000 породица зависи од ње – каже Србин из северног дела Покрајине, који је спреман да заједно са женом и децом, комшијама и пријатељима изађе да заштити српску имовину на КиМ.

Сазнања потврђује и изјава директора Канцеларије за КИМ Марка Ђурића, који је јуче рекао да су грађани јединствени у ставу да одбране “Трепчу”. Он је рекао је да је Влада заузела политички став, а да треба да донесе и формалну одлуку како би прогласила неважећом одлуку косовских институција о конфискацији “Трепче”. Ђурић је истакао да Србија неће ћутати и да ће наставити да брани своје интересе и бори се да сачува “Трепчу” и своју имовину, јер сматра да је то једино исправно. Он је објаснио да косовске власти покушавају да се домогну имовине која се мери милијардама евра.

– Наша порука је јасна, ми не признајемо одлуке о конфискацији – рекао је Ђурић, додајући да он предлаже да се формално поништи таква одлука и да би о томе данас требало да се разговара у Влади. Такође сматра да треба помоћи Фонду за развој Србије, који је већински акционар “Трепче”, како би покренуо арбитражни поступак. Ђурић је објаснио и да тражи седницу СБ УН из рационалних и дипломатских разлога.

Прочитајте још:  УТАКМИЦА ВИСОКОГ РИЗИКА: “Десни сектор“ спрема нападе на шиптарске навијаче због Косова!

ДОБИЈАЈУ СПОМЕН ПЛОЧУ: Београд одаје признање муслиманским војницима после 100 година!

ОВО СУ ТВОЈЕ РЕЧИ ВУЧИЋУ: Ево шта је рекао о НАТО пакту и окупацији након агресије на СРЈ! (ВИДЕО)

РУСИ ОДБРУСИЛИ САД: Пустите Алеп лицемери, ко ће одговарати за Југославију, Либију, Ирак, Сирију… ?

Извор: Ало