Македонски премијер Зоран Заев затражио је од бившег бугарског премијера Бојка Борисова да му објасни мотиве који су власти у Софији навели да у спору око националног идентитета уведе библијске мотиве, јављају македонски медији.

– Према науци сви смо настали од мајмуна, а према вери сви смо настали од Адама и Еве. И како то да су само Македонци настали од Бугара? – препричао је Заев разговор са Борисовом.

Македонски премијер је рекао да је проблем, који је узрок блокаде почетка преговора Скопља и ЕУ, смешан, те да му је нејасна формулација према којој Бугарска „прихвата реалност о бугарском и македонском идентитету и језику“, али жели да се разговара о „пореклу“. 

Заев је, истовремено, навео да о свим аспектима овог спора треба да се изјасни комисија коју чине историчари, те да се нађе решење за све историјске личности.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

– Не одричем се европске перспективе, јер ЕУ нема алтернативу – рекао је Заев.

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Суштински, Софија настоји да заустави захтеве да се Македонцима у Бугарској призна статус националне мањине, што ће, како тврди Захаријева, бити решено када Скопље призна да македонски језик и идентитет имају бугарске корене. 

Бугарска је једина земља која блокира потписивање споразума о управљању границама између Северне Македоније и Европске агенције за граничну и обалску стражу.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: „Према Уставу Републике Северне Македоније“.

Бугарска наводи и да је „македонски језик настао 1944. године“, те да може да се рачуна једино као „писана регионална форма бугарског језика“.

Оставите Коментар