Муслимани прослављају први дан Курбан бајрама, једног од највећих исламских празника.

Обичај је да се Курбан бајрам прославља породично у кућама, а главне активности верника су и клањање Бајрам намаза, као и припрема курбана, односно симболичног приношења жртве, што је обично ован.

Београдски муфтија Мустафа Јусуфспахић каже да се из Бајракли џамије увек шаљу поруке мира.

„Мир је нешто што у овим данима највише прижељкују и наша браћа која воде неке ратове, праведне или неправедне, желимо мир у свету, мир у душама људи, јер једино на тај начин можемо да зрачимо и да чинимо оно што Бог воли“, каже он.

Како је рекао, као и сваке године, Курбан бајрам обележавају приношењем жртве.

„Жртва се приноси зато што је Бог задовољан када принесемо жртву којом ћемо сигурно помоћи оне којима је то најпотребније. Ове године велики број муслимана приноси жртву, надам се да ће то резултирати добрим односима међуљудским, комшијским… Наш божји посланик је примењивао то да је део меса носио комшији јеврејину, део комшији хришћанину, а део је оставио породици и на тај начин нама показао како треба да радимо и успостављамо односе између људи и браће“, каже.

Додаје да смо „ми сви браћа од једног оца и једне мајке“.

„Дом нам је заједнички који се Земља зове, ми јесмо браћа и сестре који треба да се стално подсећају на то, ово је један вид подсећања. Сам хаџ који је пре Курбан бајрама постојао је један вид подсећања како смо сви пред Богом једнаки, осим у доброчинству, никако се не разликујемо по боји коже, нацији…“, каже.

Говорећи о обичајима, каже да је „жртва пре свега“.

„Када завршимо намаз јутарњи, онда идемо да принесемо жртву, па расподељујемо по кућама, зато то јесте четири дана, има много пријатеља, комшија, институција којима треба помоћи, да би се добро ширило. Све куће су блиставе, жељно очекују своје најдраже, од породице, пријатеља, комшија… Шири се једна позитивна вибрација, која треба да резултира добрим односима и оним животом који Бог воли нама на овој земљи“, каже.

Исто тако, додаје, не заборављамо ни своје мртве.

„Који су нас одгајали, који су нам најближи, Мухамед каже ‘да није живих, мртви би пропали’, морамо да бринемо и о њиховим мезарлуцима, да их обиђемо, и сетимо молитвама за њихове душе“, каже.

Описујући како изгледа трпеза, каже да „знамо чињеницу да шкртац неће ући у рај“.

„Онда можете замислити да трпезе морају да буду заиста обилне, пре свега онолико колико може човек сваки, најбитније је да човек у срцу јесте широк“, каже.

Искористио је прилику, каже, „да комшијама честита Видовдан“.

„Пошто је један од највећих српских благдана, Бог нека подари и да у том заједништву будемо доброчинитељи заједнички“, поручио је београдски муфтија.

(Н1)

Оставите Коментар