Грађани старији од 30 година који нису служили војску или су је пак служили цивилно мораће у наредном периоду да прођу војну обуку за резервисте Војске Србије.

Чувене „плаве коверте“, позиви за војне вежбе, почеле су да неочекивано стижу на адресе грађана још прошле године, поприлично преплашивши део мушке популације. Међутим, у Министарству одбране тада су објаснили да ово није новина, већ део редовне процедуре Војске Србије, која се поштује још од завршетка Другог светског рата. Тренутно се оваква обука одржава у Врању, а у војном одсеку у овом граду позивају се на Закон о војној, радној и материјалној обавези, према коме се сва лица која су напунила 30 година живота преводе у резервни састав, без обзира на то да ли су служила војни рок или нису.

Планови за резервни састав војске праве се унапред, вежба је значајна не само за одбрану земље већ и у случају различитих елементарних непогода и траје 15 дана. Војна обавеза, начелно, важи за лица до 65 година старости, а законска одредба о новом начину попуњавања резервног састава уведена је након што је 2011. године служење војног рока постало добровољно, а не обавезно.

Стручњак за безбедност Зоран Драгишић каже да је законска обавеза свих грађана да се обучавају за одбрану земље.

– Претпостављам да је реч о обуци резервног састава ВС и то није неуобичајено. Војне обуке се спроводе редовно по плановима које одређује Генералштаб. Ми због недостатка новца годинама нисмо имали обуку резервног састава, али је сада стање мало боље и можемо поново да почнемо с тим. Свака војска на свету обучава своје резервисте, јер шта ће вам резервисти ако нису обучени ни за шта – каже Драгишић.

Према плану, војну обуку би сваки резервиста требало да прође бар једном у пет година, а Министарство одбране покрива путне трошкове. Незапосленима иде 70 одсто од просечне плате, а послодавцима запослених рефундира се пун износ месечне зараде. Позив би требало да дође бар 30 дана пре вежбе, а резервиста је дужан да осам дана раније оправда евентуално одсуство. За неоправдани следи казна до 50.000 динара или два месеца затвора.

Александар Радић: Нема пушке на силу

Војни аналитичар Александар Радић објашњава да је ово покушај оспособљавања и попуњавања резервног састава Војске Србије, али да нико неће на силу људе стављати у строј или терати да служе под оружјем.

– Оне који су цивилно служили војску без оружја или су се позвали на приговор савести нико не може да натера да носе пушку, закони се не могу мењати ретроактивно. То може бити једна форма оспособљавања за цивилну одбрану и заштиту. Неће носити пушку у руци, али ће, претпостављам, проћи неку врсту обуке за поступање у ванредним ситуацијама, пружање прве помоћи или борбу са елементарним непогодама – каже Радић и додаје да је потребна дубока реорганизација војске.


Ј. Пронић