Председник Русије Владимир Путин објаснио је своју изјаву о Украјини, коју је дао након састанка са француским колегом Емануелом Макроном.

Путин је на конференцији за новинаре после разговора лидера две земље у понедељак рекао да је Кијев потписао споразуме из Минска и да је у обавези да их се придржава.

– Свиђа ти се, не свиђа ти се – трпи лепотице моја – рекао је тада Путин.

Шеф руске државе је нагласио да ова фраза нема “личну димензију”.

– У питању је чињеница да када ми од једног шефа државе чујемо коментаре да му се нешто свиђа, а нешто не свиђа у споразуму који регулише веома важне односе међу државама у безбедносном смислу, укључујући и саму Украјину, онда ми се чини да то није прави формат. Ако је држава преузела одређене обавезе, посебно оне садржане у нормама међународног права и резолуцијама УН, онда сви треба да се повинују и договоре како да то ураде – рекао је он, пише РИА Новости.

Последњих месеци односи Русије и Запада су постали још напетији, а ситуација око Украјине се погоршала. Вашингтон и Брисел тврде да Москва припрема “инвазију”, изјављујући да се руске трупе гомилају на западним границама земље. Због тога је и Северноатлантска алијанса почела да јача своје војно присуство у источној Европи.

Москва одбацује ове тврдње, истичући да може да премешта трупе унутар своје територије. Руска страна такође подсећа да Украјина не поштује споразуме из Минска, који предвиђају прекид ватре и повлачење тешког наоружања са линије разграничења у Донбасу.

Оставите Коментар