Полагањем венаца на Споменику слободе на Јасиковцу, обележен је 13. јул , Дан устанка народа Црне Горе у Другом светском рату и Дан државности, када је на овај дан 1878. године на Берлинском конгресу Црна Гора призната као независна држава. Обележавању на Јасиковцу присуствовали су председник Општине Беране, Тихомир Богавац, председник Скупштине Општине Беране, Новица Обрадовић, представници ОБНОР-а Беране, који су организатори овог догађаја и други.

Поздрављајући присутне, Петар Лабудовић, председник ОБНОР-а, истакао је да се у Бранама сваке године 13. јул обележава на природно извајаном брду Јасиковцу, где су 1941. године, италијански фашисти стрељали 9 родољуба. Додаје, да су у периоду од 13. до 21. јула 1941. године именовани народни одбори за срезове Колашин и Андријевицу, а 21. јула 1941. године изабран је Народно-ослободилачки одбор за срез берански, на Скупштини на којој је присуствовало 217 изабраних делегата.

„То је био први изабрани народноослободилачки одбор у Југославији“ , наставља – „Ми смо се увијек борили за слободу, правду и независност да сам ја господар на своме, своје не дам, туђе нећу. За ове идеале животе су дали најбољи синови ове земље, на нама је да их никад не заборавимо и изневјеримо. Срећан нам празник.“ – поручио је Лабудовић.

Присутнима се обратио и председник Општине Беране, Тихомир Богавац – „Имам посебну част што данас, са овог светог мјеста могу још једном да подсјетим на 13. јул, датум на који смо посебно поносни, и на чињеницу да смо у обавези да чувамо и присјећамо се славних дана наше прошлости. Чувајући и његујући свјетла ђела, која су наши преци оставили, можемо корачати неким новим стазама демократије, чувајући слободу, мир, и суживот овога краја, највеће вриједности Полимља и Берана“ казао је Богавац и додао да одајући почаст свим херојима овога краја, подсећамо да је овај крај знао да цени и поштује своју прошлост, негујући између осталог, најприсније односе са братском Србијом, али и осталим државама које негују антифашистичке идеје.

„У име свијетлих датума наше прошлости, у име европске будућности Берана и Црне Горе, још једном шаљем поруке љубави, мира и узајамног поштовања. Нека нам живи 13. јул“ – истакао је председник Општине.

Полагању венаца и обележавању 13. јула на брду изнад Берана присуствовали су и други гости, као што су: Синиша Живковић, председник НОР-а Беле Паланке, Милан Петровић, потпредседник Српске Деснице из Пирота. Овај догађај је увеличао деведесетдеветогодишњи Милан Голубовић, пуковник у пензији и учесник НОР-а ИВ црногорске бригаде.

У културно-уметничком делу програма наступили су певачка група Горске очи, гуслар Новак Дробњак, и песници, Дарко Јововић и Давид Лалић.

Обележавању су присуствовали и директор Спортског центра Беране, Дарко Бубања, директор Туристичке организације Беране, Иван Радевић, и саветник у Служби председника Ивана Милошевић.

Оставите Коментар