Хрватска председница Kолинда Грабар-Kитаровић рекла је, коментаришући одлуку вуковарског Градског већа о ћирилици, да је у овом тренутку битно да још нису сазрели услови за ћириличне плоче, да најпре треба решити велике ствари, а затим учинити кораке који ће „омогућити свима да остваре нова радна места“.

  • У овом тренутку још нису сазрели услови за ћириличне плоче с обзиром да и Уставни закон о правима националних мањина предвиђа да сва та права морају бити у сврху суживота између већинског хрватског народа и мањина, односно. да треба поштовати права већинског хрватског народа“, тврди Kитаровићева.

  • Радила сам у мирним реинтеграцијама, могу рећи да су постигнути резултати већи него што се неко надао. Хрвати и Срби, који су тада имали довољно храбрости, договорили су се о заједничком животу, а Хрватска је прва показала да не жели више рат, него је пристала на неке услове иако ја верујем да се то могло решити и другим путем – навела је.

Kако је утврдила, хрватско државно вођство је потврдило да не жели рат, већ да жели мирну државу и суживот са Србима и другим националним мањинама.

Огласио се и хрватски премијер Андреј Пленковић који је поручио из Брисела како у Вуковару треба водити политику која иде према смиривању тензија, помирењу, суживоту, бољем разумевању већинског хрватског народа с припадницима српске мањине.

Градоначелник Вуковара Иван Пенава направио је раније данас инцидент на седници Градског већа Града Вуковара, када је на под бацио предлог статута Вуковара на ћирилици.

Предлог статута му је дао одборник Срђан Kолар, након одлуке Већа да се нису се стекли услови за равноправну употребу ћирилице у Вуковару.

На статуту који је Kолар предао Пенави наслов је био исписан ћириличним писмом, док је поднаслов на латиници на коме пише „Да се боље разумемо“, што је и наслов кампање Српског народног вијећа која има за циљ скидање стигме са ћирилице.

Пенава је претходно изјавио да нису, како је рекао, испуњени потребни предуслови да би се увела посебна права у оквиру равноправне употребе језика и писма српској мањини у Вуковару.

Оставите Коментар