Хашим Тачи, такозвани председник лажне државе Kосово, има српско порекло, а доказ за то чува се у библиотеци манастира Хиландар, тврде историчари.

Према наводима из црквеног летописа који се чува на Хиландару, Тачијев прадеда Јусуф Тачи рођен је као Радослав Даниловић и био је православни свештеник у Србици. Он је у ислам прешао 1898. године, променио је име у Јусуф и оженио се Албанком, са којом је добио деду Хашима Тачија и још четворо деце.

Стручњаци тврде да о свему овом постоји документ, који се налази у библиотеци манастира Хиландар, а који потиче из манастира Соколица.

– У летопису који се чува на Хиландару наводи се да Радослав Даниловић прелази у ислам и мења име у Јусуф Тачи. Примивши ислам, осим жене попадије, са којом је живео, Јусуф се жени Арнауткињом из једног засеока са Ћићевице, али она му умире на порођају. Јусуф, односно Радослав, потом се жени још једном Арнауткињом из Глоговца и са њом добија петоро деце. Једно од њих је био деда Хашима Тачија – преноси извор, који тврди да је имао увид у документ у манастиру Хиландар.

– Вероватно се надао да ће постати хоџа и поново добити верску управу у Србици. Међутим, до краја живота, 1929. године, није успео у томе – преноси извор, уз опаску да је крсна слава Даниловића била Митровдан.

Да у овоме и те како има истине, потврђује и митрополит црногорско-приморски Амфилохије, који је раније за ТВ Храм открио да је Тачи директни потомак православног свештеника.

– Хашим Тачи је потомак свештеника Даниловића. Тај Даниловић је рашчињен због тога што се оженио неком другом женом, муслиманком, и онда се потурчио. И ево шта се изродило и од њега сада шта се рађа… – рекао је митрополит Амфилохије.

Kоментаришући све ове наводе, познати београдски етнолог и историчар Божидар Kљајевић каже да је све ово “апсолутна и потпуна истина”.

– Бавим се пореклом породица већ 45 година. Све ово је сува истина! Према мојим истраживањима, на подручју Албаније и Kосова живи око 40 одсто Албанаца који су српског порекла. Улцињски Албанац др Kаплан Буровић, књижевник, историчар и публициста, тврди да је њих чак 60 одсто српског порекла. Албанцима сигурно није пријатно да ово чују, али морају да се помире са истином и реалним стањем – закључује Kљајевић.

Оставите Коментар