Наводи да се прво чуло да Тачи самоиницијативно одлази у Хаг, па да иде на позив тужиоца, а онда да га позивају из суда.

Шест сати је јуче у хашком специјализованом тужилаштву трајало саслушање председника привремених приштинских институција Хашима Тачија. Остало је непознато не само на која питања је одговарао, већ и садржај предлога оптужнице. Адвокат Бранислав Тапушковић некадашњи „пријатељ суда“ у Хашком трибуналу, слаже се са оценама да то нећемо сазнати до октобра, када би судија за претходни поступак требало да одлучи да ли ће оптужница бити потврђена.

Адвокат Бранислав Тапушковић наводи да је нејасан разлог одласка косовског председника Хашима Тачија у Хашки трибунал, јер оптужница против њега још није потврђена.

За сада се једино зна да предлог оптужнице Тачија терети за низ ратних злочина почињених на Kосову и Метохији, укључујући и убиство 100 лица.

  • Никако да сазнамо зашта је он оптужен и нећемо скоро то ни сазнати. По номе што сам у вестима јуче и јутрос чуо – Хашим Тачи је тамо отишао и рекао је да је јуче био разговор само између његових бранилаца и предистражитеља око техничких питања. Тако ће се то и завршити. Ми овога пута сасвим сигурно нећемо сазнати ништа о оптужбама које се односе на њега – оцењује Тапушковић.

Наводи да се прво чуло да Тачи самоиницијативно одлази у Хаг, па да иде на позив тужиоца, а онда да га позивају из суда.

  • Међутим, то је све било апсолутно нелогично, јер оптужница није ступила на правну снагу. Он би следећи пут требало да оде онда, ако заиста буде оптужен, што нећемо сазнати сасвим сигурно, како је прогнозирано и од многих стручњака, пре октобра до када треба да одлучи судија за претходни поступак – објашњава Тапушковић.

Kако каже, извесно је да је Хашим Тачи у Хаг отишао на разговоре техничке природе.

  • Он је још увек неко ко обавља дужност косовског председника и уверен сам да ће се све учинити да се у наредним разговорима који се тичу судбине Kосова, он води главну реч – наводи Тапушковић.

Најс није доставио доказе за злочине у Жутој кући
На питање колико је етички да Џефри Најс, који је био хашки тужилац, сада буде адвокат Хашима Тачија, Тапушковић наводи да није необично да неко ко је био тужилац једног дана постане адвокат.

  • Три године сам се ја сударао са њим у Хашком суду током суђења Слободану Милошевићу. Али, радити у једном кривично-правном случају где су постајали одређени докази у једном моменту као тужилац, а сад је могуће да ће на основу тих истих доказа радити као бранилац је нешто што је незапамћено, то је нешто што се апсолутно коси са свим принципима, то не би смело да се догоди – оцењује Тапушковић.

Kако каже, у том предмету постајали су необориви докази какви су се злочини у Жутој кући догађали.

  • Џефри Најс је био дужан да нама пријатељима суда као и самом оптуженоме достави све оптужујуће и све ослобађајуће доказе. Међутим, он је тешко повредио правила која су важила пред тим судом и није та документа која су необориво доказивала да је та Жута кућа постојала са свим својим злочинима нама доставио – оцењује Тапучковић.

Додаје да се накнадно утврдиоло да је Дик Марти потегао то питање и дошао у Хашки трибунал да узме те доказе и да су ти докази уништени, међутим, како каже гост Јутарњег дневника, ти докази нису уништени већ су склоњени и ако буде затребало некад некоме, они ће се појавити

  • То његово понашање само по себи већ у највећој могућој мери компромитује га и као тужиоца, а сад ће ту своју улогу да искористи у одбрани онога који је требао да одговара или да бар буде оптужен – истиче Тапушковић.

Оставите Коментар