Некадашњи албански нафтни тајкун, Резарт Тачи, поменуо је црногорског председника Мила Ђукановића у случају сумњивих милионских исплата, о којима италијанска и албанска полиција воде истрагу.

Тачи се, како преносе албански медији, удружио са групом италијанских држављана ради трансфера око 20 милиона евра на рачуне албанских банака, како полиција у Италији не би блокирала тај новац. За операције међународних исплата новца, према транскриптима Тачијевих прислушкиваних разговора, албански бизнисмен интервенисао је код Мила Ђукановића.

Поводом ових медијских извјештаја, Портал РТЦГ контактирао је кабинет председника Црне Горе, али одговор, засад није стигао.

„Познаје ли председник Ђукановић Резарта Тачија и ако да, јесу ли икад разговарали о трансферима новца преко било које пословне банке у Црној Гори, укључујући банку у којој је председник некад био акционар, а то је Прва банка Црне Горе“, гласи питање портала РТЦГ за кабинет председника црногорске државе.

Абазовић реаговао на спомињање црногорског председника у афери

За Портал РТЦГ, поводом писања албанских и италијанских медија, и помињања имена Ђукановића, коментар су дали из кабинета потпредседника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића.

„Сектор безбедности поступаће по закону и предузеће све неопходне радње у правцу истраге. У раду безбедносних служби нема селективности и према сваком грађанину поступа се на исти начин. Битно је напоменути да Финансијско-обавјештајна јединица у саставу МУП-а већ ради на многим случајевима високе корупције и финансијског криминалитета, као и Национални савет за борбу против корупције на високом нивоу. За нас нема недодирљивих. Наш циљ је већа дистрибуција правде. Надамо се и да ће Тужилаштво следити пример и реаговати проактивно“, поручили су из кабинета потпредседника Владе Црне Горе др Дритана Абазовића.

Ова афера прања новца данима је једна од водећих тема у албанским медијима.

„Резарт Тачи интервенисао је код председника Црне Горе Мила Ђукановића. Код њега је интервенисао за трансфер из „председникове банке“, која би такође добијала сопствени износ новца када се трансфер заврши“, пренели су албански портали досја.ал, као и цна.ал.

Ти портали доносе транскрипте прислушкиваних разговора Тачија, где се види да он помиње црногорског председника у контексту интервенције за обављање међународних новчаних исплата.

Истрага у Италији, хапшење и веза са Коза Ностром

Јавно тужилаштво у Палерму дало је налог да се блокира 20 милиона евра, због сумње да се ради о међународном прању новца. Ухапшен је Франческо Зумо, познати грађевинар из Палерма, за кога римска „Република“ пише да је повезан са мафијашком Коза ностром и да је покушао да изнесе новац из Италије како би избегао полицијско-тужилачки поступак и одузимање имовине. Такође је ухапшен и Фабио Петруцела, рачуновођа, оптужен да је пренео Зумову имовину на територију Албаније да би се избегла примена налога за конфискацију.

Раније је полиција ухапсила и две особе, блиске Тачију, због сумње да су учествовали у прању новца и тиме присвојили више од 18,3 милиона евра. Двојица ухапшених су Тачијев бивши телохранитељ и зет који поседују неколико компанија у Албанији. Албански медији пренели су да су ухапшена два лица, А.Б. и Б.Л. док је за Тачијем расписана потерница.

Њих тројица су окривљени да су сарађивали са Зумом и Петруцелијем. Албанско специјално тужилаштво и Директорат за борбу против мафије, одељење из Палерма, воде паралелно истраге о овом случају.

Група италијанских и албанских држављана, како се указује, организовали су илегалну међународну исплату новца у неколико страних држава, а ради прања новца.

Тачи је, иначе, годинама познат по пословању у нафтној индустрији, својевремено се сматрало да је био најбогатији човек у Албанији. Био је власник фирме „Тачи оил“, односно ланца бензинских пумпи у Албанији.

Једно време, Тачи је био власник италијанског фудбалског клуба Парма. Такође, преговарао је о куповини фудбалског клуба Милан у време када је његов власник био ранији италијански премијер Силвио Берлускони, наводи РТЦГ.

Оставите Коментар