„Не треба стварати околности које би довеле Русију за преговарчки сто“, каже косовски председник Хашим Тачи поводом предлога Рамуша Харадинаја о међународној конференцији за Косово, што је он постави као један од услова за укидање такси на робу из Србије.

– Процес дијалога води ЕУ и има пуну подршку САД, тако ће се остати и у будућности. Не треба да стварамо околности које би погодовале Русији да дође за сто. Мислим да треба да имамо пуно поверење у ЕУ и САД, без укључивања фактора који нису признали независност Косова и немају симпатије према будућности Косова у НАТО и ЕУ – каже он.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, након састанка косовских лидера са америчким амбасадором Филипом Коснетом раније данас у Приштини, на којем је поновљен захтев Вашингтона да се укину таксе, Тачи је водећим функционерима у институцијама поручио да предузму „паметне и стратешке кораке“ када је у питању суспензија одлука владе о таксама.

У интервјуу за Радио Слободна Европа, Тачи је поновио да нико не може да буде изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД.

На питање о данашњем састанку са Коснетом, Тачи каже:

– Састанак са институционалним и политичким лидерима тицао се мог охрабрења за подузимање потребних, паметних и стратешких корака за земљу. Ценим њихово ангажовање за заједничке састанке о следећим корацима које треба да подузму институције, у још бољој координацији са САД-ом и ЕУ, а у вези будућности важних процеса који су и од суштинског значаја за Косово – рекао је он.

Упитан да ли је и укудање такси би један од његових захтева, он каже да је то била одлука владе и владајуће коалиције и о даљим корацима преговарају коалициони патрнери и влада.

Упитан какве последице могу бити по Косово, уколико не подржи захтев САД-а, Тачи каже да се „ни по коју цену и ни под којим околностима партнерство неће одбити“.

– Стратешка сарадња Косова и САД је од суштинског значаја, изнад сваке дневне политике. Нико и никаква друга агенда не стоји изнад интереса стратешког партнерства Косова и САД. Дакле, ниједна особа и никаква друга агенда – навео је он.