У Специјалном суду у Хагу одржана је статусна конференција у случају бивших припадника тзв. ОВK Хашима Тачија, Јакупа Kраснићија, Реџепа Сељимија и Kадрија Весељија.

Они су заседање пратили видео линком из затворске јединице у Хагу. Тема седнице била је докле се стигло са истрагама тужилаштва и одбране. Тачи и Сељими су тражили да са бране са слободе и о томе ће одлука бити донета после новогодишње паузе.

Иначе, Хашим Тачи, Јакуп Kраснићи, Реџеп Сељими и Kадри Весељи терете се за ратне и злочине против човечности, мучења, киднаповања и злостављања над најмање 407 људи, као и за најмање 98 убистава.

Тужиоци: Јављају се нови сведоци, истрага мора да траје
Из тима тужилаштва је истакнуто да постоји пуно разлога да се настави истрага, јер се, на пример, откривају сведоци који раније нису хтели да сведоче, па су сада смогли снаге да сведоче. Неопходно је дозволити да истрага континуирано траје.

  • Са нестрпљењем очујемо да суђење почне и да износимо доказе које смо прикупили, али не можемо дати датум када ће се завршити наше истраге. Ми смо спремни да суђење почне у септемрбу и да до јула поднесемо претресне поднеске – навели су тужиоци. – Ако се овај датум суђења помери, онда ћемо поднеске поднети касније.

Из Тужилаштва је наведено да су одбрани доставили и 1309 потенцијално ослобађајућих доказа.

Одбрана је навела да имају потешкоћа у категоризацији доказа, да они нису јасно класификовани, па су тражили да тужиоци доведе доказе у везу са делом из оптужнице, са конктретним догађајем и локацијом. Тужиоци су одговорили да ће то бити класификовано у табели.

Одбрана се буни да истрага траје и даље и тражи да се негде подвуче црта са новим доказима и сведоцима.

Судија одбио захтев да се усмено расправља о пуштању на привремену слободу
Судија за претходни поступак Николас Гију одбио је захтеве бивших лидера ОВK да се усмено расправља о њиховом пуштању на привремену слободу. Они су желели и усмено да говоре о разлозима због којих треба да буду пуштени, али то није прихваћено. Хашим Тачи је тражио да буде пуштен, па макар боравио у кућном притвору и ван Kосова и Метохије, па чак и региона. У прилог да Реџеп Сељими треба да се брани са слободе писао је и лидер Самоопредељења Аљбин Kурти.

Одбрана: Спремни за суђење тек на лето 2022.
Одбрана наводи да би могли да буду спремни за суђење тек на лето 2022. године и да им треба 18 месеци да формирају своје тимове и воде истраге.

Адвокат Kадрија Весељија Бен Емерсон, који је иначе раније заступао и Рамуша Харадинаја пред Трибуналом у Хагу, рекао је да је тада суђење почело две године после претприступних поднесака.

  • Тада смо имали цео већи тим „лондонске градске службе“. Сада имамо једног адвоката који ће радити на Kосову, и још шест истражитеља. С обзиром да нема вакцине против короне у широј примени можда ће суђење бити и почетком 2023. – рекао је Емесон и навео да је у слушају Фатмира Љимаја пре Трибуналом почнео после 18 месеци.

Адвокат Весељија: Тражићемо да се клијент брани са слободе
Адвокат Весељија, Емерсон, најавио је да ће тражити да се његов клијент брани са слободе и да ће тражити да се усмено полемише о томе.

Тачи остаје у притвору и после 5. јануара
Адвокат Хашима Тачија, Дејвид Хупер рекао је да му је Тужилаштво одговорило у вези захтева за пуштање на привремену слободу његовог клијента и то на 21 страници, плус 200 страница поткрепљујућег материјала.

  • Тражим више од пет дана да на то одговорим и да ми се да рок до 7. јануара. Треба ми време да проучим, а има ту и нових питања које морам да проучим – рекао је Хупер.

Он је додао да жали што је судија одбио њихов захтев да се на посебном заседању говори о привременом пуштању на слободу.

  • Хтео сам да идем у Хаг да се видим са Тачијем, али не може да се дође у хотел у Хагу због епидемије корона вируса, нема ни ресторана – рекао је Хупер.

Ово померање рокова значило би да Тачи остаје у притвору и после 5. јануара, када треба да се направи први пресек о његовом притвору (на свака два месеца може се разматрати пуштање на привремену слободу). Адвокати осталих су такође тражили померање рокова, што значи да они остају у притвору, а да ће се тек до марта полемисати о томе, када ће имати другу прилику да траже привремену слободу.

Тужиоци су истакли да се противе привремним пуштањима на слободу, али и променама рокова. Они су истакли да постоје велике шансе да застрашују сведоке.

Наредна конференција биће одржана у јануару.

Оставите Коментар