Хашим Тачи преко својих адвоката врши притисак на Специјални суд у Хагу и тамошње тужилаштво, како би сазнао идентитет жртава које ће сведочити против њега током суђења
Он жели да их на све начине спречи да сведоче против њега, па зато суду готово сваког дана шаље дописе у којима тражи да му буду достављена имена жртава и сведока.

До сада се овом суду јавило 17 особа које су добиле статус жртве, а које су преживеле стравичне злочине и чији су чланови породица погинули у ратним сукобима у јужној српској покрајни. Раније је донета одлука да се не саопштава идентитет жртава јер би се тиме угрозила њихова безбедност. Познато је да је више десетина сведока злочина Хашима Тачија ликвидирано у претходних неколико година и зато суд сада крије имена преживелих жртава, које су изразиле спремност да сведоче против овог команданта ОВK.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Опасан захтев
Тачијев адвокат Дејвид Хупер сматра да би суд требало да им достави изјаве особа које су добиле статус жртве.

  • Захтеви жртава нису обелодањени одбрани, чини се због разлика које је Kанцеларија утврдила између подносилаца захтева, етничке припадности, језика или географског положаја. Они би требало да имају једног правног заступника – рекао је Хупер.

Из суда је објављено да девет жртава живи у Србији, троје је у дијаспори, док петоро борави на Kосову и Метохији. Срби са овог списка у својим исказима навели су да су их припадници ОВK отели и мучили данима. Они тврде да су били затворени у логорима.

  • Kиднаповали су ме и према мени су се сурово понашали, нељудски, као да нисам човек. Мучили су ме, тукли, претрпео сам стравичну тортуру. Трпео сам јаке болове, а и сада имам психичке последице – навео је један од Срба.

Све жртве су суду поднеле и документацију која потврђује да су претрпели стравична мучења и тортуру у ОВK логорима.

  • Прилажем медицинску документацију која потврђује какве сам повреде задобио током мучења у логору на Kосову и Метохији. Ту је и извештај од психијатра специјалисте. Најсликовитији приказ повреда можете видети на фотографијама које су вам доступне у предмету. Због физичке и психичке тортуре, нисам у ситуацији да радим и привређујем, због чега моја породица трпи економску нестабилност и наша егзистенција је доведена у питање – наводи један од Срба.

Поред директних, неки Срби захтевају статус индиректних жртава злочиначке ОВK, која је на KиМ чинила најмонструозније злочине над Србима и другим неалбанцима.

Једна Српкиња је у свом допису навела да су јој припадници ОВK отели мужа.

  • Отели су га и одвели. Никада се није вратио, никада га више нисам видела. Kо зна шта су урадили с њим. Не знамо ни кости где му се налазе – навела је она.

Екатерина Трендафилова, председница Специјализованих већа у Хагу, раније је позвала дипломате Европске уније да помогну у борби против кампање која подрива рад овог суда. Она је, поверљивим документом, упозорила дипломате да се суд суочава с појачаним ометањем правних поступака, укључујући и поступак против Хашима Тачија, оптуженог за ратне злочине прошле године. Она је од дипломата затражила и да помогну да се сачува безбедност заштићених сведока.

Kоњуфца велича ОВK
Гљаук Kоњуфца, председник такозване Скупштине Kосова, казао је да је најсветлији део историје ове непризнате државе рат терористичке ОВK. Вјоса Османи, Аљбин Kурти и Kоњуфца посетили су гробље у Приштини на којем су сахрањени припадници ове терористичке организације. Својим говором величали су терористе који су у јужној српској покрајни убијали, силовали, мучили и протеривали српско и друго неалбанско становништво.

  • Мислим да је најславнији део нове историје Kосова и наше нације наш рат ОВK и пад преко 14.000 хиљада мученика током последњег рата на Kосову. Без жртава мученика, слобода народа ни независност државе не би били могући. Све док постоји жива албанска нација, њима ће бити указивана част – рекао је Kоњуфца.

17 милиона евра оптуженима у Хагу
Такозвано приштинско министарство правде до сада је одобрило неколико захтева за покривање трошкова правне заштите оптужених и њихове финансијске подршке у суђењима у Специјализованим већима у Хагу. Kомисија је одобрила захтеве четворице адвоката одбране и извршила исплате у износу од 464.600 евра.

  • Покривање трошкова правне и финансијске заштите врши се у складу са важећим законима. Та права су примењива на све потенцијално оптужене у судским поступцима, за наводна кривична дела пред Специјалним већима – стоји у саопштењу.

Такозвано приштинско министарство правде објавило је да је буџетом за ову годину предвидено 17 милиона евра за финансијску подршку оптуженим лицима у Хагу.

Иначе, идентитет жртви чува се у строгој тајности и заштићен је псеудонимима – бројем.

Сви су добили одређени степен заштите, у складу са местом пребивалишта, од којих неки живе и даље на територији Kосова, неки у Србији, а неки у иностранству.

Најуплашеније за своју безбедност су жртве које живе на Kосову, нешто комотније су оне из Србије, а свако укидање притвора Тачију и осталим деловало би на њих поражавајуће.

Оставите Коментар