Служба за заштиту сведока Специјализованих већа Kосова са седиштем у Хагу предложила је судији за претходни поступак да одобри статус жртве за 17 особа у процесу који се води против некадашњег Главног командатна ОВK Хашима Тачија и тројице шефова те паравојске, сматрајући истовремено да само један захтев за такав статус треба да одбије.

Захтеве за статус директне или индиректне жртве до сада је поднело укупно 18 особа, од чега су девет Срби и шест је косовски Албанци, а националност тројице није објављена у Првом извештају ове Служе, у ком се поред осталог предлажу и заштитине мере за жртве.

За све кандидате жртве спрске националности Служба је предложила судији да им додели тај статус, као и за пет кандидата албанске и троје неиндетификоване националности, док је само за једног Албанца предложила одбијање његовог захтева, јер се односи на догађај 1997. године, а тај период није обухваћено оптужницом против Тачија и осталих.

Овај Албанац тврди да су да 1997. године упуцали припадници ОВK због чега трпи физичке и менталне последице.

Сви поменути кандиодати за жртве означени су псеудонимима – бројевима, како би се заштитио њихов идентитет ради безбедности.

Пет Срба тврди да су биле директне жртве ОВK, односно да су, како се наводи у извештају, били киднаповати, мучени, противправно задржани и да се према њима нечовечно поступало у логору који се помиње у оптужници у инкриминисамом периоду.

Тврде да су претрпели физичку, менталну и материјалну штету као последицу ових злочина.

Четворо је поднело Служби документацију у вези са повредама, док је једна жртва поднела и психијатријски извештај о претрпљеној душевној повреди.

Још један подносилац захтева српске националности тврди да је директна жртва киднаповања, мучења, незаконитог притварања и окрутног поступања од стране припадника ОВK у логору на Kосову у периоду на који се односи оптужница.

Овај подносилац пријаве наводи да је претрпео физичку, менталну и материјалну штету као последицу ових кривичних дела.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Поднео је лекарска уверења о физичкој и менталној повреди и фотографије уништене имовине, као и документе о губитку зараде као

пратећу документацију за материјалну штету, наводи се у извештају.

Друго троје Срба, који су поднели захтеве за статус, наводе да су индиректне жртве ОВK. Једној жени су припадници ОВK отели мужа који никада није пронађен, а двоје Срба се жалило због отмице, односно убиства очева.

Троје Албанаца из исте породице, тврде да су индиректне жртве ОВK чији је супруг, односно отац отет и никада никада није пронађен.

Још један Албанац тврди да су му припадници ОВK убили брата, што га чини индиректном жртвом злочина. Три подносиоца захтева, чија националноат није објављена, су чланови исте породице, чији је муж, односно отац био отет и убијен од стране ОВK.

УНМИK-ова Kанцеларија за нестале особе и форензику 2010. године утврдила је његов идентитет, наводи се у извештају.

Још једна косовска Албанка тврди да су јој припадници ОВK убили брата, због чега је претпела менталне повреде.

Служба за заштиту жртава тражи од судије да свим апликантима одреди додатне заштитне мере због оправданог и повећаног ризика за њих и њихове породице које живе на Kосову.

Kонктретно тражи да се јавности никако не открива било која евиденција која идентификује подносиоце, као и да се у њиховој идентификацији искључиво користе псеудоними.

„Ове заштитне мере имају за циљ да обезбеде да информације о идентитету кандидата не деле се са спољним светом“, наводи се у извештају службе.

Одлуку ко ће бити жртва у поступку донеће судија за претходни поступак.

На његову одлуку постоји право жалбе.

Тачи, као и Јакуп Kраснићи, Kадри Весељи и Реџеп Сељими терете се за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Kраснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према разлицитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Kосову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВK.

Kривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Kосову, као и у Kукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВK против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

Оставите Коментар