Осам четника обучених у Аустроугарску униформу кренуло је у ноћ 8. августа 1914. године у диверзантску акцију.

Са њима је била и Софија Јовановић школована Београђанка, иначе учесница Балканских ратова и једна од наших највећих јунакиња икада. Четници су прешли Саву и упали у Аустроугарску караулу, разоружали стражаре и обукли их у четничка одела. Са стражара су скинули аустроугарску заставу, а поставили српску тробојку.

Било је то први пут у историји да се српска застава вијорила на територији Аустроугарске !

О овој лепотици испред које је бежао сваки непријатељ, па и онај „најстрашнији“, писали смо већ у ранијим објавама. Њено јунаштво је просто немерљиво, а чињеница која то потврђује је да се о њеном лику и делу са поштовањем причало по целом свету, чак и годинама након њене смрти. Софија Јовановић добила је чак 13 ордена због заслуга у Великом рату. Њен лик нашао се и на немачкој дописници са натписом „Дама-војник у борби 1912. године“, а слика у униформи објављена је на илустрацији париског „Малог журнала“ са потписом „Хероина Србије – госпођица Софија Јовановић“.


Приказана фотографија је аутентична слика прелепе Софије Јовановић, која је сређена и ретуширана од стране Зоран Бојаџа Бојовић, како би данас добили њен пун доживљај.