Русија жели “аутономне” пројектиле у канистерима који се могу поставити на океанско дно и ту остати годинама и деценијама и који се могу активирати даљински.

Русија је дуго трагала за такозваним „аутономним“ оружјем које се може одвојити од конвенционалних начина испоруке – ракетним силосем или подморницом – и уместо тога, инсталирано у канистере које га штите од окружења. Затим, били би распоређени на дну океана, чекајући све док се даљински не активирају.

Једна од главних препрека с којом се Руси суочавају је потреба за равнотежом система, укључујући и уграђену комуникацијску опрему, пре активирања. Напајање за било који систем мора бити константно, поуздано и способно да ради дужи временски период, без могућности пуњења горива.

Решење за овај проблем са напајањем налази се у такозваним „нуклеарним батеријама“ или радиоизотопским термоелектричним генераторима (РТГ). РТГ производи електричну енергију користећи термопарове који претварају топлоту ослобођену распадањем радиоактивног материјала.

РТГ се дуго користе као подршка операцијама у свемиру. Руси су их дуго користили за напајање удаљених беспилотних објеката на арктичком и планинском терену. -137 степени Целзијуса, нуспродукт цепљења У-235, сматра се идеалним радиоизотопом за војну примену РТГ-ова.

Министарство одбране и „Алл“ -Руски истраживачки институт за експерименталну физику, подређен Државној корпорацији за атомску енергију (РОСАТОМ), су 8. августа извели заједнички тест ракетног мотора на течно гориво, у коме је електрична снага од -137 Целзијуса „нуклеарне батерије“ одржавала равнотежно стање. Тест је изведен на Државном централном поморском полигону Ненокса (ГТсМП), тајном руском поморском објекту познатом као Војна јединица 09703.

Тест је био у изради око годину дана. Шта се тачно тестира и зашто, остаје тајна, али процена је трајала отприлике сат времена. То није укључивало стварно покретање мотора, већ неразорно тестирање РТГ напајање мотора.

Због овог руског оружја које је очигледно у завршној фази настала је права паника на Западу а нарочито у САД.

Можете претпоставити шта ће се догодити када Руси поставе ове канистере са стотинама нуклеарних пројектилила на дну мора близу обала потенцијалних непријатеља и све их активирају једним даљинским сигналом.

Евидентно је да је војна моћ Русије а посебно нуклеарна моћ далеко испред свих војних сила па и САД које знатно заостају нарочито у нуклеарном арсеналу.

Моћ америчке војске се деценијама заснивала на ударној песници “Шесте флоте” али са развојем хиперсоничног оружја Руси су одавно ту моћ превазишли. Треба знати да Американцу у развоју хиперсоничног оружја заостају за Русима бар 10 година и тешко ће их стићи јер су деценијама спавали на ловорикама и сопственом утиску о неограниченој моћи.

Оставите Коментар