Лидери САД и Русије спадају у најмоћније људе света већ више од века па је самим тим и њихова безбедност на највишем нивоу, о томе сведоче и специјални бункери који постоје и о којима се не зна много, осим да су спремни на све могуће катастрофе.

Тајни бункери лидера Русије и САД сигурно имају нешто заједничко – ни сами председници, нити високи званичници две земље о њима ништа не говоре, а јавност располаже штурим информацијама. Ипак, постоји неколико информација о склоништима лидера двојице светских сила које су испливале на видело.

Пре две године, уочи првог састанка председника САД Доналда Трампа и руског председника Владимира Путина, Пентагон је објавио извештај у коме се спомињу два тајна Путинова бункера, који су наводно направљени у центру Москве – један тачно испод Кремља, а други поред Московског државног универзитета (МГУ). Западни медији су активно писали о карактеристикама тих објеката, позивајући се на документа које је објавила обавештајна служба Министарства одбране САД.

Судећи по тим информацијама, оба бункера се налазе на дубини од 300 метара и могу да приме до 10.000 људи. Међусобно су повезани и имају железничку инфраструктуру која омогућава да стигну до стратешки важних објеката. Пентагон је такође објавио информације о два посебна бункера у Подмосковљу, који су снабдевени храном и другим средствима са којима се може преживети неколико месеци. У случају нуклеарног напада одатле се руководи војним операцијама.

  • Стратешка команда оружаних снага САД и америчке обавештајне службе одавно знају за руски систем заштићених командних пунктова за високо руководство и за многобројне резервне канале војних веза – саопштио је раније бивши директор четвртог Централног научно-истраживачког института Министарства одбране Русије Владимир Дворкин.

Америчка војска је упозната и са тим да у Русији постоји још један систем одбране, који ће се искористити у случају нуклеарног напада САД.

  • Када се Совјетски Савез суочио са америчком претњом формирали смо систем ‘Периметар’ (на западу познат као ‘Мртва рука’). Систем представља дуплирано аутоматско командно место, које ће одмах издати наредбу о лансирању ракета, чак и уколико погине високо руководство земље – рекао је председник Академије за геополитичке проблеме Леонид Ивашов.

Сви тајни бункери и специјална уточишта у Русији су под надлежношћу ФСБ-а и Главне управе за специјалне програме председника Русије, стога нема информација о њима. Све што јавност зна, откривено је из архивских докумената које је КГБ обелоданио.

Лист „Взгљад“ преноси да се још једна подземна резиденција председника и војне команде налази 60 километара од Магнитогорска (Чељабинска област) на планини Јамантау, недалеко од планинског одмаралишта „Абзаково“. Наводи се да је бункер подигнут у време Хладног рата, а у медијима се често спомиње као „Путинов бункер“. То је повезано са писањима „Њујорк тајмса“ 1996. године, када су извештавали о тајној војној бази која се гради испод земље у том подручју.

Бункери испод Беле куће прављен 2 године

Према мишљењу америчког новинара Роналда Кеслера који се дуго бавио истраживањима о животу у Белој кући, председнички бункер налази се испод травњака испред председничке резиденције. Изградња бункера је трајала две године. Кеслер у својој књизи пише да бункер има шест спратова и да у случају евакуације може да прими не само Трампа са свитом, него и све запослене у председничкој администрацији.

Лист Њујорк тајмс писао је да је Обамин бункер само део комплекса склоништа испод Беле куће. Још од Другог светског рата тамо функционише Центар за ванредне ситуације који се користио као склониште за високе званичнике из кабинета председника Џорџа Буша, као што су Дик Чејни и Кондолиза Рајс када су терористи у септембру 2001. године напали Њујорк и Вашингтон. Њујорк тајмс пише да се трећи председнички бункер такође налази испод Беле куће и да је опремљен почетком шездесетих година прошлог века. Укључује просторије обавештајног центра и конференцијску салу. Укупна површина бункера је 500 метара квадратних.

Пентагон је подигао још један бункер почетком педесетих година прошлог века, а намењен је за евакуацију у случају нуклеарног рата. Налази се на граници Пенсилваније и Мериленда. Предвиђен је за представнике високих ешалона власти и високе војне званичнике САД. Склониште Рејвен Рок може одједном да прими 3.000 људи.

Склониште Џона Кенедија

На Флориди се налази председнички бункер који је до пре неколико година могао посетити свако – реч је о склоништу Џона Кенедија, који је од 1998. до 2017. године био музеј отворен за јавност.

Према писању Тампа беј тајмса бункер површине 140 квадратних метара био је намењен за скривање председника и његове породице од нуклеарног напада. Тамо је месец дана могло да преживи 30 особа. Заштићен је од зрачења, а налази се поред станице обалске страже САД, која би обезбедила заштиту у случају неопходности. Бункер је сада затворен.

Оставите Коментар