Пре него што је ухапшен и одведен у притворску јединицу Специјалног суда у Хагу, почетком новембра, бивши командант терористичке тзв. Ослободилачке војске Косова, Хашим Тачи саслушаван је три пута – између 13. и 16. јула и 12. децембра 2019, те 13. и 14. јануара ове године.

Ово су показали документи Специјализованог тужилаштва са којих је скинута ознака тајности, а који доказују да је бивши председник лажне државе лагао, јер је јавности само било познато да је на питања одговарао у јануару.

  • Тачи је јавно лагао у којој мери је био лично укључен – објашњено је у поднеску главног тужиоца Џека Смита.

Откривено је, али само делимично, шта је Тачи говорио приликом сусрета са тужиоцима у јануару, који је организован на захтев његових адвоката:

  • Током тог саслушања Тачи је, између осталог, признао да је био присутан у одређено време када је био притворен и малтретиран (име скривено), да је знао да су (затамњена имена) били пребијани и препознао да је саопштење издао Генерални штаб ОВК – стоји у документу Тужилаштва које је потписао Џек Смит.

Зна се и да је он добио позив за саслушање и 17. новембра 2019, а да се први пут у Хагу појавио 12. децембра.

После вести да је оптужница против њега подигнута 24. априла, он је на питања одговарао у јулу.

  • Током тог саслушања, господин Тачи је дао низ наводних „објашњења“ о свом ранијем саслушању и одговорио на додатна питања Канцеларије специјализованог тужиоца. Међу многим другим општим порицањима, он је, између осталог, тврдио да није постојала тајна служба ОВК, нити да су главни штаб ОВК или привремена влада икада функционисали, осим што су постојали само на папиру – открили су тужиоци.

Тачи је променио плочу, па је порицао оно што је претходно признао, рекавши да је био само упознат о наводима „да је науђено (имена тајна), односно да му није речено да им је науђено, већ да је мислио да су лоше ствари настале као резултат бомбардовања Србије, а не да су у вези са (затамњени идентитети) и најзад да је сазнао да им се ништа није догодило, тврдећи да се оно за шта му је речено да се догађало, заправо није догађало“. Тужилаштво сматра да је ово сведочење мало „вероватно и контрадикторно постојећим доказима“.

После ових саслушања, а упоредо припремајући доказе и сведоке, оптужница је потврђена, а Тачи, као и његови „другови“ из тзв. ОВК Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи, терете се за ратне злочне и злочине против човечности почињене широм Косова и Албаније у периоду од марта 1998. до краја септембра 1999. године, над Србима, Ромима и нелојалним Албанцима. Терете се за убиства најмање 98 људи, као и мучење, присилно затварање и киднаповања најмање 407 заробљеника у 34 притвора ОВК широм КиМ, као и у Кукешу и Цахану у северној Албанији.

Слику да је тзв. ОВК била спонтано организована, а не да је имала огромна финансијска средства која су долазила „споља“ покушава да прогура и Бен Емерсон, адвокат Весељија. Он је сликовито у судници причао како су људи пре подне били пољопривредници, а увече ишли да се боре.

С. Ровчанин Томковић

Оставите Коментар