МИНИСТАРСТВО одбране САД истражује како су поверљиви материјали у којима се описује стање украјинске армије и планови САД и НАТО-а за јачање Оружаних снага Украјине доспели на друштвене мреже, пише „Њујорк тајмс“.

Реч је о документима од почетка марта. Према информацијама листа, материјале наводно шире руски провладини Телеграм канали.

Лист наводи да америчке власти раде на томе да се сви документи удаље с друштвених мрежа, али да до четвртка увече нису у томе успеле.

– Позната су нам саопштења на друштвеним мрежама и наше одељење се бави тим питањем – изјавила је заменица портпарола америчког министра одбране Сабрин Синг.

Лист тврди да један од докумената с ознаком „строго поверљиво“ описује „статус сукоба на 1. март“.

Други материјал, према наводима „Њујорк тајмса“, садржи кратке информације о 12 новоформираних украјинских бригада, од којих девет највероватније обучавају и снабдевају Сједињене Државе и други савезници у Северноатлантској алијанси.

У тајном документу се наводно наводи да се очекује да шест од ових девет бригада буде спремно до 31. марта, а остале до 30. априла. Материјал такође наглашава потребу за више од 250 тенкова и 350 борбених возила пешадије за ове формације.

(Спутњик)

Оставите Коментар