Црногорска власт, по директном налогу председника Мила Ђукановића, увелико спроводи тајну стратегију чији је коначни циљ протеривање Срба из државне администрације и са свих важнијих положаја. Друга фаза, како сазнаје Српски телеграф од саговорника у Подгорици, подразумева довођење на њихова места Шиптара и партијских послушника Милове Демократске партије социјалиста (ДПС).

Одреците се српства или идите, гласи ултиматум с којим се ових дана суочавају Срби који су преостали на иоле важнијим местима у Црној Гори. Испрва се таква уцена поставља тихо и подмукло, а онда све гласније.

ЊЕГУШКИ ПРШУТ

Није тајна да прогон Срба траје још откако се Црна Гора отцепила, а потом и признала независност Косова окренувши се тесној сарадњи с Албанцима. Међутим, притисци на Србе сада су постали неподношљиви, а стратегија прогона достиже врхунац.

– Страшно је! Србе масовно отпуштају из државне администрације, министарстава, а запошљавају углавном Шиптаре. Из опозиције се шале да, колико Албанаца муслимана ради по министарствима, његушки пршут који је набављен не може да се потроши ни за две године. Притисци на Србе су огромни. Онима који неће да се одрекну српског идентитета и држављанства Србије, ако га имају, јасно се поручује да оду из Црне Горе – прича за Српски телеграф један службеник у црногорској државној администрацији који се изјашњава као Србин и има двојно држављанство.

Да ово нису само речи, потврђује и статистика. Свега два одсто Срба тренутно је запослено у државној и јавној управи иако их у држави има око 30 одсто (вероватно и више, ово је само број оних који се званично тако изјашњавају).

АСИМИЛАЦИЈА НА ДЕЛУ

Андрија Мандић, лидер опозиционог Демократског фронта (ДФ), упозорава за наш лист да прогон Срба у Црној Гори сада улази у завршну фазу.

– Протеривање Срба достигло је кулминацију! Мислим да је то директно повезано са подршком коју црногорске власти дају руководству самопроглашене државе Косово. Србија треба снажно да стане уз своје сународнике и да без калкулисања испостави јасне демократске захтеве према црногорским властима – закључује Мандић.

Милан Кнежевић, посланик у црногорском парламенту и лидер Демократске народне партије, сматра да је положај Срба у Црној Гори институционално најгори у последњих 100 година.


Полиција спречила службу на Преображење

Полиција Црне Горе јуче је забранила и онемогућила митрополиту Амфилохију да одржи службу поводом Преображења Господњег у цркви на Ивановим коритима. Полицијске снаге су од ране зоре биле распоређене око цркве тако да свештенство и верници нису могли да уђу у храм.


– Срби се представљају као антидржавни и антисистемски елемент. Понуђена нам је тиха асимилација и да се одрекнемо свих вредности – напомиње Кнежевић.

Црногорци свој нови национални идентитет темеље управо на антисрпству, подсећа аналитичар др Јелена Вукоичић:

– На сцени је политика која иде у правцу потпуног дистанцирања од Србије и стварања анимозитета према свему што је српско. Црногорци су Срби, црногорска прошлост је српска прошлост, па антисрпску политику виде као једини начин да изграде свој црногорски идентитет.


Како се све спроводи притисак

1. Од свих у државној служби тражи се да се одрекну држављанства Србије

2. Ко се јавно изјашњава као Србин, суочен је с константном претњом отказом

3. Срби се премештају на нижа и мање значајна радна места

4. Прогон свештенства и верника СПЦ и фаворизовање фантомске црногорске православне цркве

5. Финансијски притисци на Црногорску митрополију СПЦ и српске културне организације

6. На сваки начин се сузбија употреба ћирилице

7. Понижавајући третман према српским туристима

8. Шиканирање Срба на граничним прелазима и аеродромима у Подгорици и Тивту (траже им да се изувају, претресају их као криминалце, ручне торбе им изврћу и када не пишти скенер)

Миљана М. Лесковац

Извор: republika.rs

Leave a Reply