Америчка војска креирала је план по ком ће послати стратешке бомбардере Б-52 са нуклеарном способношћу у Аустралију.

Ти авиони би требало да буду распоређени у оквиру дугорочних ротационих мисија, с једним циљем – да се северна територија Аустралије претвори у кључно војно средиште у сукобу Вашингтона и Пекинга, објавиле су америчка национална телевизијска кућа АБЦ њуз и Ројтерс.

Према сазнањима те две медијске куће, план Пентагона је да изгради “објекте за операције ескадриле“, у које би били укључени и центар за одржавање и довољно паркинг простора за шест Б-52 у војној ваздухопловној бази Тиндал Kраљевског аустралијског ваздухопловства.

Топ проширење ваздушне базе могло би да кошта до 100 милиона долара и очекује се да ће бити завршено крајем 2026.

У документима у које су АБЦ њуз и Ројтерс имали увид, наводи се да су нови објекти “потребни како би се подржале стратешке операције.

Иако за сада нема званичне потврде за ове намере Пентагона, извор који је одбио да буде идентификован рекао је Ројтерсу у понедељак да је план за успостављање “наменских објеката за бомбардере“ заиста у току.

Такође, повећање И “надоградња” америчког војног присуства у Аустралији није ограничено само на базу Тиндал. Kако навоиу Раша тудеј, САД тренутно граде масивно складиште млазног горива вредног 270 милиона долара на периферији Дарвина, око 200 миља од ваздушне базе Тиндал.

У исто време, заједничка шпијунска база САД и Аустралије Пајн Геп у близини Алис Спрингса наводно пролази кроз “велику надоградњу“.

Оставите Коментар